Konrád, Tivadar
9 °C
23 °C

Három gén határozza meg a kutyák bundáját

2009.08.28. 15:10 Módosítva: 2009-08-28 15:11:33
Amerikai kutatók rájöttek, hogy mindössze három gén kombinációja határozza meg, hogy hét különböző szőrzettípus közül melyik borítja az egyes kutyákat.

A Washington melletti genomvizsgáló intézet kutatói nyolcvan kutyafajta ezer képviselőjének örökítőanyagát elemezték. Mint kiderítették, a KRT71 nevű gén a hullámos, göndör szőrzetért felelős, az FGF5 a szőr hosszúságáért, az RSPO2 pedig a szakállért és a kiugró szemöldökökért - írták az amerikai kutatók a Science című folyóirat digitális kiadásában megjelent tanulmányukban.

Fajta- és bundatípusok szerint osztályozva például a rövid és simaszőrű basset houndokban a három gén közül egy sem található meg. A drótszőrű ebek, mint a foxik csupán az RSPO2-variánssal rendelkeznek, míg a hosszúszőrűek - köztük a golden retriever is - csak az FGF5-össel.

Az uszkárokban és a portugál vízikutyákban mindhárom génvariáns megtalálható. Az Obama család házikedvence, a fekete-fehér Bo is portugál vízikutya. A fajtát két bundatípusban tenyésztik: a hullámos hosszúszőrűben, és a rövidebb, göndörben. Bo az utóbbiakhoz tartozik.