Ivett, Frida
6 °C
16 °C

Genetikai értelemben nem léteznek etnikai csoportok

2009.09.02. 09:33 Módosítva: 2009.09.02. 09:35
Egy nemzetközi DNS-vizsgálat eredményei szerint genetikai értelemben nem léteznek etnikai csoportok. A vizsgálat több genetikai különbözőséget mutatott ki az etnikai csoportokon belül, mint azok között.

„A közép-ázsiai etnikai csoportokat sokkal inkább a társadalmi szabályok határozzák meg, mintsem az ősök, az öröklődés” - írják a kutatók tanulmányukban, amely a BMC Genetics című szaklapban látott napvilágot.

Az Evelyne Heyer, a párizsi Természettudományi Múzeum professzora által vezetett nemzetközi kutatócsoport a türk és az indoiráni nyelvcsaládon belül több népességet is vizsgált Közép-Ázsiában. A tudósok egyrészt a mitokondriumok DNS-ét vizsgálták, a mitokondriális DNS ugyanis kizárólag anyáról öröklődik, ezért alkalmas emberi populációk eredetének vizsgálatára. Az apai öröklődést az Y-kromoszómán keresztül tanulmányozták.

„Vizsgálataink azt jelzik, hogy legalább két, a türk nyelvcsaládhoz tartozó közép-ázsiai csoport esetében az etnikai hovatartozás sokkal inkább egy mesterségesen létrehozott társadalmi rendszer által fenntartott genetikai elhatárolódás, mintsem közös genetikai ősök eredménye” - hangsúlyozta Heyer. A tudós szerint az egyének által alkalmazott elkülönítés, amellyel magukat más etnikai csoportok tagjaitól akarták megkülönböztetni, általában kulturális, nyelvi, gazdasági, vallási és politikai jellegű.

Heyer és kollégái kimutatták a közös ős hiányát egy specifikus etnikai csoportban: a vizsgálatban átlagosan több genetikai különbözőség mutatkozott meg az etnikai csoportokon belül, mint azok között.