Óriásit bukhat az új típusú izzókkal

2009.09.02. 18:45 Módosítva: 2009.09.03. 11:01
Sokak szerint óriásit hibázott az EU, amikor a hagyományos izzók kitiltása mellett döntött: az olcsó kompakt fénycsövek szinte minden szempontból visszalépést jelentenek. A drágák számos előnyt tudnak felmutatni, de azokra kisebb is a kereslet. Pedig már középtávon is olcsóbbak.
04

Keddtől már csak a meglévő készleteket lehet kiárusítani a 80 wattnál erősebb hagyományos izzókból, helyüket a neonlámpákra emlékeztető kompakt fénycsövek veszik át. Hétfői cikkünkből kiderült, hogy az újabb technológiának akadnak előnyei is, meg hátrányai is. Jó, hogy élettartalma laboratóriumi körülmények közt többszöröse a hagyományos izzókénak, és hogy kevesebbet fogyaszt náluk. Hátránya, hogy többe kerül, hogy gyártása környezetszennyezőbb, valamint hogy fénye is kellemetlenebb a szemnek.

Lobbierő

Sebestény András, az Építésügyi Minőségellenörző Innovációs Kft. osztályvezetője szerint azonban a kompakt fénycsövek inkább csak papíron festenek jobban a hagyományos izzóknál. A szakértő úgy gondolja, hogy az EU-s honatyák óriási hibát követtek el a hagyományos izzók betiltásával. Ezt a véleményt többen osztják, akadnak olyanok, akik szerint a lámpalobbi félrevezette a brüsszelieket, hogy nagyobb haszonra tegyenek szert, a döntést tehát nem környezetvédelmi szempontok motiválták. A tízszeres áron kínált kompakt fénycsövek ugyanis sokkal nagyobb üzletet jelentenek, főleg, ha csak papíron bírják a gyártók által ígért öt-tíz évig, a valóságban azonban sokkal hamarabb tönkremennek.

A kompakt fénycsövek élettartamát ugyanis számos tényező csökkenti. Például jóval kevesebb kapcsolást tudnak elviselni, mint a hagyományos izzók. Egy vécébe helyezett kompakt lámpa élettartama valószínűleg nem sokkal hosszabb, mint egy hagyományos izzóé, ilyen esetben viszont már komoly problémát jelent a környezetszennyezőbb gyártás. Amikor egy kompakt fénycsövet használunk el tíz wolframizzó helyett, akkor összességében a környezetszennyezőbb gyártás ellenére is jobban jár a természet, de amikor a gyakori fel-lekapcsolások miatt az arányok megbomlanak, csökken az új technológia előnye is.

01

Főleg, mert a kompaktoknak nemcsak a gyártásuk környezetszennyező, hanem a feldolgozásuk is: veszélyes hulladéknak minősülnek, ami már csak azért is baj, mert a lakosság jelentős része egyszerűen a szemétbe dobja majd az elhasznált körtét.

Sötétlámpa

De rövid időre felkapcsolni a fénycsövet nemcsak az élettartam miatt problémás. Az olcsóbb lámpák csak lassan érik el maximális fényerejüket, így az első percekben kevésbé világítanak, mint a wolframizzó. Komoly gondot jelenthet ez a mozgásérzékelős lámpáknál is, amik valószínűleg csak halovány fényt tudnak majd biztosítani, ráadásul hamar tönkre is mennek.

Az sem biztos, hogy minden esetben drasztikusan csökkenthető a fogyasztás a fénycsövekkel. Normális körülmények közt persze valóban ötszörös különbségről beszélünk, feszültségszabályozással azonban nem csökkenthető az újfajta lámpák fényereje. (Nem beszélve arról, hogy egy kompakt fénycsővel nem is lehet változtatható fényerőt előállítani.) Az izzólámpáknál ezzel a módszerrel jelentős energiamegtakarítást lehetett elérni, a fénycső azonban mindig maximális fogyasztással üzemel.

03

A problémák többségét a márkás, drágább modelleknél már sikerült ugyan megoldani, az árérzékeny magyar piacon azonban inkább az olcsóbb, kínai modellek fogynak. A spóroló vásárlóknak számolniuk kell azzal is, hogy a kompakt fénycsövek fénye vibráló lesz, nem nyugodt, mint a régi izzóké. Arról már írtunk, hogy a gyengébb minőségű kompaktok fénye hidegebb, kellemetlenebb, de ezeknél a típusoknál sajnos arra is készülni kell, hogy a lámpa működés közben zúg. Gond az is, hogy a fénycsövek többsége jóval nagyobb, mint a régi izzók, így néhány lámpatestbe bele sem lehet majd csavarni őket.

Az olcsóbb a drágább

Jelenleg tehát úgy néz ki, hogy aki olcsó kompakt fénycsövet vásárol, az többet fizet, mint eddig, de sokkal kevesebbet kap: a fény élhetetlenebb lesz, vibrálás és zúgás tölti meg a lakást, ráadásul ugyanolyan gyakran kell majd cserélni, mint eddig. Ebben az esetben még az sem egyértelmű, hogy a környezet jobban jár-e a cserével

05

Aki márkás, drága kompakt fénycsövet vesz, az valószínűleg visszanyeri a termék árát, és nagyjából hasonló élményre számíthat, mint a hagyományos izzókkal, és még a környezetterhelés is csökken, a gyakori fel-le kapcsolás mellett viszont számítani kell a fénycső korai halálára.  • Tippek
  • Bankszámla