Domonkos, Dominika
19 °C
28 °C
Index - In English In English Eng

Közelről veszélyes a kompakt fénycső

2009.09.08. 16:13
A Kossuth Rádió szerint kockázatos lehet a kompakt fénycső, ha túl sokáig tartózkodunk a közelében.

A Kossuth Rádió számolt be arról, hogy ha harminc centinél közelebb tartózkodunk egy kompakt fénycsőhöz, akkor az hosszútávon káros lehet az egészségre. Ennek oka, hogy az új típusú izzók sugárzása akár a negyvenszerese is lehet annak, amit az Európai Unió a számítógépeknél engedélyezett. Az állítást a rádiónak megerősítették magyar szakemberek is, akik szerint azonban csak közelről jelentenek veszélyt a kompaktok.

Múlt héten mondta el bonni sajtótájékoztatóján Johannes Schmidt, a Neubeuern Épületbiológiai Intézet munkatársa, hogy nem szabad lebecsülni ezeknek az égőknek az elektromágneses kisugárzását. Schmidt hozzátette, a takarékos izzók speciális, villódzó fényének hosszú távú hatásairól egyelőre meglehetősen keveset tudnak. A fény különleges kék tartalma akár stresszreakciókhoz és alvászavarokhoz is vezethet, mivel gátolja a melatonin nevű hormon termelődését. A melatonin felelős az alvásért az emberi szervezetben. A hagyományos égők fényének spektruma ezzel szemben megegyezik a napfényével, így nem okoz alvászavart.

Az Országos Sugárbiológiai és Sugár-egészségügyi Kutatóintézet főosztályvezetője a Krónikának elmondta, hogy olvasó és éjjeli lámpának a sugárzás miatt nem ajánlott a kompaktokat használni, mert ezeket a hagyományos izzók 50 hertzes elektromos tere helyett több kilohertzes elektromos tér veszi körül.