Rák tizedeli a 9/11-es mentőmunkásokat

2009.09.08. 09:30
Több mint nyolcszázan haltak meg azok közül a munkások közül, akik részt vettek a New York-i Világkereskedelmi Központ elleni 2001-es terrortámadás után a mentési és takarítási műveletekben. A halál oka legalább 270 esetben rák volt – írja a New York Post.

New York állam egészségügyi minisztériuma olyan elhunyt hatósági alkalmazottakról és önkéntesekről közölt statisztikát, akik a lerombolt ikertornyok mérgező anyagokkal telített helyén, a Ground Zerónál vagy a Fresh Kills szeméttelepen dolgoztak - utóbbinál terítették szét a felhőkarcolók romjait.

A dokumentált halálesetek száma jelentősen nőtt tavaly szeptember óta, amikor még csak 94 rákos halálesetről lehetett tudni. A hatóságok szerint ebben szerepe van annak, hogy az egészségügyi hatóságok több adatot osztanak meg a nyilvánossággal. A 2001. szeptember 11-én végrehajtott repülőgép-eltérítéses támadások után mintegy ötvenezer tűzoltó, rendőr, nővér, egyéb alkalmazott és önkéntes vett részt a mentési-tisztítási munkákban.

A statisztika szerint a rákos áldozatok közül a legtöbben, nyolcvanan gyomor-, vastagbél- és májrákban, továbbá emésztőszervi rákban haltak meg. Tüdő- és torokrák okozta 69 ember halálát, 37 személy esetében a rák a vérsejteket támadta meg, például leukémiát okozott. Egy tanulmány szerint a katasztrófa helyszínére érkezett mentőmunkások körében a szokásosnál sokkal fiatalabb korban jelentkeznek vérrákos megbetegedések. Az egyik legutóbbi áldozattal, a 44 éves John McNamara brooklyni veterán tűzoltóval is rák végzett augusztusban. Ő csaknem 500 órát töltött az ikertornyok romjai között.

Az egykori mentőmunkások közül 33-an öngyilkosok lettek. Michael Arcari volt New York-i rendőr szerint - aki jelenleg egy olyan segélyprogramot vezet, amely a volt 9/11-es munkásoknak segít leküzdeni mentális problémáikat - ez nem meglepő, sokan összeroppantak a rájuk nehezedő egészségügyi, pénzügyi gondok és érzelmi problémák jelentette stressz hatására.  • Hírek
  • Bankszámla