Károly, Karola
-2 °C
4 °C
Index - In English In English Eng

Egereket lebegtettek amerikai kutatók

2009.09.11. 11:20
A NASA sugárhajtást vizsgáló laboratóriumában sikeresen lebegtettek egereket. A mutatvány célja, hogy a hosszú ideig kis gravitációs környezetben élő asztronauták csontvesztésének kezelésére megfelelő eljárásokat dolgozzanak ki.

Yuanming Liu, a Sugárhajtású Laboratórium fizikusa csütörtökön egy interjúban elmondta, hogy az egereket egy szupravezető-mágneses szimulációs készülékben lebegtették.

"Azért akarunk egereket lebegtetni, mert a sokáig mikrogravitációs környezetben élő asztronauták elveszíthetik csonttömegük egy részét" - tárta fel a különös kísérletek okát Liu. Mint elmondta, az egerek lebegtetésével az űrbélihez hasonló állapotot hoznak létre, így földi viszonyok között, laboratóriumban tanulmányozhatják a szervezetben zajló folyamatokat.

A kutatás következő szakaszában egy hétig vagy még tovább is a levegőben úszva élnek majd az egerek és a szakemberek megvizsgálják, milyen fizikai változások mentek végbe szervezetükben.

"Az egerek szeretnek valamibe kapaszkodni, így a semmiben való lebegés olyan rendkívüli dolog számukra, amihez meg kell tanulniuk alkalmazkodni" - idézte fel Liu.

A kutatók először teljesen éber állapotban lévő egérrel próbálkoztak, ám az nem nagyon szerette, ami történt vele, forogni kezdett és összezavarodott.

A következő kísérlet előtt ezért állatorvos nyugtatózta be az egeret, amelyek így már higgadtan tűrték a levegőben való lebegést. Liu és munkatársainak tanulmánya szerint az ismétlődő lebegtetéseknél még a nyugtató nélküli egerek is egy idő után normálisan viselkedtek a speciálisan kialakított ketrecben, ettek és ittak a levegőben úszva.