A láz elmúlta után még sokáig fertőz az új típusú influenza

2009.09.15. 09:25
A köhögés elmaradása jobb jele lehet, hogy már nem fertőz az újinfluenzás személy, mint a láz megszűnése, mivel egy hétfőn ismertetett tanulmány szerint még napokkal a testhőmérséklet normalizálódása után is terjedhet a vírus.

Az Egyesült Államok illetékes egészségügyi hatósága eddig azt ajánlotta az új típusú, H1N1 vírustól megbetegedett embereknek, hogy lázuk elmúlta után még egy napig maradjanak otthon, mielőtt munkahelyükre vagy iskolájukba bemennek. Egy most elkészült kutatás azonban kiderítette, hogy tovább tartó elővigyázatosságra lehet szükség, mert az újinfluenza hosszabb ideig ragályos, mint szezonális megfelelője.

"A tanulmány azt mutatja, hogy nem egy-két napig, hanem körülbelül egy hétig ragályos" - mondta Gaston De Serres, a quebeci Közegészségügyi Intézet kutatója, aki tanulmányuk eredményét az Amerikai Mikrobiológiai Társaság konferenciáján hétfőn ismertette. A konferencia a fertőző betegségekkel foglalkozó szakértők első nagy nemzetközi találkozója, amióta tavasszal felbukkant a H1N1 vírus új típusa.

Nancy Cox, az amerikai közegészségügyi hatóság, a CDC influenzáért felelős vezetője szerint nem érdemes az embereknek sokáig távol maradniuk az iskolából és a munkából, mert a vírus jelenleg enyhe megbetegedést okoz. Az újinfluenza olyan széles körben terjed, hogy kevés előnnyel jár, ha korlátozzák a betegeket - mondta Cox.

A találkozón ismertetett három jelentés is azt állítja, hogy az új típusú vírust jóval hosszabb ideig adja tovább az, aki már megfertőződött.

De Serres kollégáival 43 olyan páciens torok- és orrváladékát vizsgálta meg, akiket laboratóriumban igazoltan az új típusú influenza fertőzött meg, valamint több tucat hozzátartozójukat is. Attól függően, hogy melyik tesztet alkalmazták, az első tünetek megjelenése utáni 8. napon az emberek 19-75 százalékánál találtak még vírust az orrváladékban.

David C. Lye 70 pácienst kezelt egy szingapúri kórházban. Nagyon érzékeny teszt segítségével az első tünetek megjelenése utáni ötödik napon az emberek 80, a hetedik napon pedig 40 százalékánál talált még vírust a torok- és orrváladékban. Egyeseknél még 16 nap elteltével is jelen volt a vírus.

A harmadik jelentést Guillermo Ruiz-Palacios, a mexikói Orvostudományi és Táplálkozási Nemzeti Intézet munkatársa készítette. A konferencián elmondta, hogy a fertőzött embereknél több mint egy héttel a tünetek megjelenése után is jelen volt a vírus. Különösen sokáig maradt ragályos az influenza az elhízottaknál és azoknál, akik két napnál tovább gyógyszert szedtek ellene, tette hozzá a mexikói szakember.

Cox hangsúlyozta, hogy azt nem lehet még tudni, vajon elegendő vírus marad-e így a fertőzésen átesett emberekben ahhoz, hogy az másokat is megbetegítsen. Ezért javasolta De Serres, hogy inkább a köhögést vegyék olyan jelnek, melynek elmaradásakor már nem ragályos az influenza.  • Hírek
  • Hírek