Szilvia
10 °C
16 °C
Index - In English In English Eng

Karmaival csak mászott, nem ölt a velociraptor

2009.09.15. 13:25 Módosítva: 2009.09.15. 13:26
A velociraptor nevű dinoszaurusz éles, sarló alakú karmai, amelyeket eddig általában halálos fegyvernek hittek, valószínűleg csak a mászást szolgálták - erre a következtetésre jutott egy angol régészekből álló csapat.

A Manchesteri Egyetem kutatói a krétakorból származó pulykanagyságú therapoda és rokonai karmainak biomechanizmusait vizsgálták meg tüzetesen. Minden jel arra utalt, hogy a velociraptor nem a zsákmány elejtéséhez, hanem fáramászáshoz és a zsákmányállaton történő megkapaszkodáshoz használta karmait - jelentette ki a kutatás vezetője, Phil Manning a Der Standard című osztrák lap internetes kiadása szerint.

Egy korábban végzett kísérletben Manning egy acélból készült modell segítségével már kimutatta, hogy a karom ahhoz nem volt elég éles, hogy felhasítsa egy disznó bőrét. A biomechanizmusok mostani, pontosabb elemzése alátámasztotta a feltételezést. A kutató úgy véli, hogy a sarló alakú karmok a mászás közben nyújthattak segítséget a velociraptornak, így a fákon lesben kapaszkodva az alatta elhaladó zsákmányállatra vethette magát, amelyen aztán megkapaszkodott. A zsákmány elpusztítására azonban nem a karmok szolgáltak, hanem harapások.

A Jurassic Park című film velociraptor-ábrázolása tehát igencsak elavult. A filmben röviden raptornak nevezett dinoszauruszok karmai hasfelmetsző szerepben tűntek fel, az állatokat pedig dramaturgiai okokból valódi méretük sokszorosára nagyították.