Előd
6 °C
15 °C
Index - In English In English Eng

Szemfogával lát újra egy amerikai nő

2009.09.17. 14:45 Módosítva: 2009.09.17. 14:46
Visszanyerte a látását egy hatvanéves amerikai asszony, aki közel egy évtizedig vak volt, miután egy fogat ültettek be szemébe, hogy az megtartson egy apró műanyaglencsét.

A Mississippiben élő Sharron Thornton 2000-ben vesztette el látását az úgynevezett Stevens-Johnson-szindróma következtében. Ez egy ritkán előforduló elváltozás, amely sebhelyeket okoz a szaruhártyán, ezáltal vakságot okoz - közölte a Miami Egyetem Bascolm Palmer Szemintézete.

Victor Perez, Thornton sebésze elmondta, hogy azon pácienseknél, akiknek a szervezete kilöki az átültetett vagy mesterséges szaruhártyát, az új eljárás során beültetik egy fogukat a szemükbe, hogy az támasszon meg egy műlencsét, amely helyreállítja a látást.

Az eredetileg Olaszországban kifejlesztett, az Egyesült Államokban először alkalmazott eljárás során az orvoscsoport eltávolította a nő szemfogát a környező csontokkal együtt, lehántották, kifaragták, majd fúrtak rajta egy lyukat, hogy belehelyezhessenek egy optikai lencsét. A szembe való beültetés előtt fogat és a lencsét két hónapra a páciens bőre alá ültették az arcában, illetve a vállában, hogy bekössenek.

A hálás páciens valóságos csodaként értékelte látása visszanyerését. Javasolta, hogy képzeljék el az emberek, milyen akár csak egy hétig csukva tartani szemüket, majd újra kinyitni.

Több műtétet követően az orvosok két héttel ezelőtt távolították el Thornton szeméről a kötést. Néhány órával később tárgyakat és arcokat ismert fel, két hét elteltével pedig újságot tudott olvasni. A nő elmondta, izgatottan várja, hogy először láthassa hét kisebb unokáját.