Nem lett pusztító gyilkos az új influenzából

2009.09.21. 12:00
Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) főigazgatója hétfői közlése szerint az új influenza vírusa még nem mutálódott súlyosabb változattá, a vakcinák kifejlesztése pedig folyamatban van.

Az új influenzavírus bármikor mutálódhat, de a világszerte működő laboratóriumok adatai szerint áprilistól mostanáig nem nagyon változott a kórokozó, mondta Margaret Chan, a WHO főigazgatója a szervezet nyugat-csendes-óceáni térségben megrendezett találkozóján.

A H1N1 típusú influenza elleni vakcinák is nagyon hatékonyak, tette hozzá. Ideális esetben évente hárommilliárd adag vakcinát tudnak gyártani világszerte. Kína már meg is kezdte az emberek beoltását.

Margaret Chan beszélt arról is, hogy jobbára a nagy kockázatú csoportok tagjait - például az időseket, elhízottakat és krónikus betegséggel élőket - érinti súlyosan a fertőzés.

Hongkongban olyan félelmeket keltett az új típusú influenza, hogy
megismétlődhet a 2003-as SARS-járvány (atípusos tüdőgyulladás), amikor a titokzatos gyilkos vírus miatti aggodalmak miatt valóságos
kísértetvárossá vált a metropolisz. Kilenc évig tartó hongkongi egészségügyi igazgatói feladatának részeként korábban Chan irányította a madárinfluenzával és a SARS-kitöréssel szembeni védekezést.  • Hírek
  • Hírek