Aliz
6 °C
14 °C

Összeolvadó fekete lyukakról árulkodnak a gravitációs hullámok

2009.09.22. 10:15 Módosítva: 2009-09-22 11:21:03
Több mint hétszáz kutató keresi a gravitációs hullámokat, amelyek sokat elárulnak a világegyetem keletkezéséről, és más, láthatatlan űrbéli jelenségekről.

Felrobbanó szupernóvákról és pörögve összeolvadó fekete lyukakról nyújtanak majd információt a gravitációs hullámok, ha végre kimutatják őket, mondta Frei Zsolt asztrofizikus, az ELTE egyetemi docense. A tudós résztvevője egy Budapesten folyó nemzetközi konferenciának, amelyen az úgynevezett gravitációs hullámdektorokkal végzett kísérletek eredményeit összegzik. A csütörtökön záruló tanácskozás munkájában körülbelül 200 szakember vesz részt húsz országból.

"Minden erősen gyorsuló nagy tömeg kivált gravitációs hullámot. Az einsteini gravitációs elmélet szerint a tömegek görbítik a teret, de, ha gyorsulva mozognak, akkor hullámokat is keltenek. Minden, ami gyorsuló tömeget tartalmaz, kelthet gravitációs hullámokat" - magyarázta Frei Zsolt. Einstein már 1916-ban megjósolta a gravitációs hullámok létét, de azokat közvetlenül még nem sikerült kimutatni.

Gyors volt a magyar siker

Frei Zsolt elmondta, hogy a gravitációs hullámokat keresi az amerikai kormányzat félmilliárd dolláros támogatásával megépített LIGO obszervatórium, és az adatok kiértékelésében több tucat nemzetközi kutatócsoport vesz részt, közel 700 szakemberrel. E kutatócsoportok egyike az ELTE-n alapított Eötvös Gravity Research Group Frei Zsolttal az élen.

A magyar csoport 2007 márciusában alakult, és nagyon korán, két és fél év után rendezhette meg a tanácskozást, ami a hazai kutatók munkájának elismerését jelzi.

Láthatatlan jelenségek nyomában

"A konferencia azzal foglalkozik, hogy a detektor, ami arra épült, hogy végre felfedezze már a gravitációs hullámokat, hogyan működik, milyen teendők vannak, hogyan folytatjuk a méréseket, miként végezzük az adatkiértékelést, és milyen cikkeket írunk" - magyarázta az asztrofizikus.

Alapvető fizikai kérdés, hogy vannak-e gravitációs hullámok vagy sem, ez az általános relativitáselmélet közvetlen bizonyítéka lenne. Másrészt a gravitációs hullámok sokat elárulnak a világegyetem korai szakaszáról, arról, hogy hogyan milyen lehetett az univerzum a születését követő legkorábbi időpillanatokban. De gravitációs hullámot kelt egy felrobbanó szupernóva, vagy amikor két fekete lyuk egymás körül pörögve összeolvad.

Frei Zsolt szerint 3-5 éven belül megtörténik a felfedezés, és 5-10 év múlva már rendszeres lesz a gravitációs hullámok megfigyelése, amelyek újfajta asztrofizikai információt adnak a csillagokról és galaxisokról.

"Vannak olyan asztrofizikai jelenségek, amelyek nem biztos, hogy fényt bocsátanak ki. Lehet, hogy csak a gravitációs hullámok alapján lehet majd kimutatni ezeket. Nagyon fontos kérdés, hogy az univerzum kicsit korábbi szakaszában milyen gyakorisággal olvadtak össze a fekete lyukak. A gravitációs jelekből, amelyek a fény sebességével érkeznek, ha megszámoljuk, meg tudjuk mondani" - emelte ki Frei Zsolt.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?