Hatékony az első AIDS-vakcina

2009.09.24. 12:05 Módosítva: 2009.09.24. 12:09
Áttörést értek el amerikai és thaiföldi kutatók az AIDS elleni küzdelemben; csütörtökön Bangkokban bejelentették, hogy egy új vakcina több mint 30 százalékkal csökkenti a betegséget terjesztő HIV-vírus fertőzésének kockázatát.

Egy Thaiföldön végrehajtott nagyszabású oltási kísérlet eredményeként jutottak erre; a vizsgálat során kísérleti oltóanyagot vittek be több mint 16 ezer önkéntes jelentkező - heteroszexuális thaiföldiek - szervezetébe. Először fordult elő, hogy egy oltóanyaggal sikerült csökkenteni a halálos vírusfertőzés kockázatát.

Az első bizonyíték

Bár az eredmény szerény "ez az első bizonyíték arra, hogy létezhet biztonságos és hatékony megelőző oltás" - mondta el Jerome Kim ezredes az Associated Press amerikai hírügynökségnek adott telefoninterjúban. Kim az Egyesült Államok hadserege és a Nemzeti Allergia és Fertőző Betegségek Intézete (NIAID) által támogatott tanulmány egyik vezetője volt.

Utóbbi intézet vezetője, Anthony Fauci figyelmeztetett, hogy "ez még nem az út vége", ám hozzátette, hogy meglepődött és nagyon elégedett a kimenetellel. "Óvatos optimizmust nyújt arra vonatkozóan, hogy ezek az eredmények javulhatnak még, kifejleszthető egy hatékonyabb AIDS-vakcina" - mondta el telefonon az AP riporterének.

Még a legszerényebb vakcinálási eredmény is nagy hatású az AIDS megelőzésében, mert minden nap 7500 új HIV-fertőzött van világszerte; 2007-ben 2 millió ember halt meg a betegségben.

Új úton

Mitchell Warren, a vakcina kifejlesztéséért tevékenykedő AIDS-vakcina Képviseleti Koalíció (AVAC) ügyvezető igazgatója "történelmi mérföldkőnek" nevezte a bejelentés napját. Hozzátette, hogy időbe telik és további forrásokat igényel az adatok teljeskörű elemzése, ám a megállapítás minden bizonnyal új útra tereli az AIDS vakcina utáni kutatást.

A világ eddigi legnagyobb, 16 ezer önkéntessel elvégzett tanulmányát a thaiföldi közegészségügyi minisztérium folytatta le, az országban gyakori HIV-törzseket használták fel az oltóanyag előállításánál. A kutatók hangsúlyozták: arra még nincs válasz, hogy vajon a másutt, például az Egyesült Államokban vagy Afrikában elterjedt vírustörzsekkel szemben is hatásos-e az új vakcinakombináció.

Az adatok szerint a fertőzés kockázatát 31,2 százalékkal csökkentő kísérleti vakcina valójában két oltóanyagból összeállított "kombó". Az egyik alkotórész a HIV megtámadására tanítja az immunrendszert, a második alkotórész pedig erősíti annak válaszát. Mindkét összetevő már ismert vakcina: a Sanofi-Aventis ALVAC nevű oltóanyaga és az önmagában kudarcot vallott HIV-vakcina, az AIDSVAX. Előbbi a kanárihimlő vírusát használja, melyet úgy módosítottak, hogy a HIV-vírus három génjének mesterségesen elkészített változatát vigye be az emberi szervezetbe. Egyik vakcina előállításánál sem használnak teljes vírust - sem élőt, sem elölt változatot -, ezért a kombinált oltás sem okozhat HIV-fertőzést.

Egyik vakcina sem előzte meg a HIV-fertőzést, amikor önmagában próbálkoztak vele korábban, ezért a kutatók egy része elvesztette reményét egy hatékony AIDS-vakcina lehetőségében. "Valójában egyáltalán nem voltak nagy reményeim, hogy pozitív eredményt láthatunk" - vallotta be Fauci. Az eredmények azonban megcáfolták a szkeptikusokat, mert "a kombináció erősebb, mint az alkotórészek egyenként" - hangsúlyozta Jerome Kim.

Átlagos kockázatok

A tanulmányban résztvevő 18 és 30 év közötti férfiak és nők átlagos kockázatú, heteroszexuális emberek voltak. Az önkéntesek fele négy adag ALVAC-ot és két adag AIDSVAX-ot kapott hat hónap leforgása alatt, a csoport másik felének placebót adtak. A tanulmány befejeztéig senki nem tudta, ki, melyik csoportba tartozott. Minden résztvevőnek óvszereket adtak, tájékoztatták őket a fertőzés elleni védekezésről, majd hathavonta HIV-tesztet végeztek náluk. Három évig követték nyomon a tanulmány önkénteseit. Végül a 8197 vakcinával beoltott ember közül 51 fertőződött meg a tanulmány ideje alatt, a 8198 placebóval beoltott közül pedig 74. Az oltóanyag hatásának időtartamára eddig nincs adat.

A 105 millió dolláros összköltségű tanulmány részleteit októberben ismertetik egy párizsi vakcinakonferencián.  • Hírek
  • Hírek