Mátyás
3 °C
15 °C
Index - In English In English Eng

Veszélyezteti a törpepingvineket a klímaváltozás

2009.09.26. 14:54 Módosítva: 2009.09.26. 14:57
A pingvineknek egyre nagyobb fáradságába kerül a főleg heringből, tintahalból és rákokból álló zsákmány helyét bemérni.

Egyre inkább megnehezíti a törpe pingvinek (Eudyptula minor) számára a táplálékkeresést a klímaváltozás és az ezzel járó szélsőséges időjárási jelenségek - derül ki a CNRS francia állami kutatóintézet, a japán Sarkkutató Intézet és az ausztrál Fülöp-szigeti Nemzeti Park kutatóinak közös tanulmányából.

A tanulmány készítői 2004 óta kísérték figyelemmel a törpe (vagy más nevén kék) pingvinek egy kolóniáját, amely Ausztrália és a partmenti Tasmania szigete között él. Az állatokat kis mérőműszerekkel szerelték fel, amelyek a víznyomást, a hőmérsékletet, valamint az áramlás sebességét mérték. Az eredmények szerint a pingvineknek egyre nagyobb fáradságába kerül a főleg heringből, tintahalból és rákokból álló zsákmány helyét bemérni. Ezek az állatok 20-25 méteres mélységben találhatók, ahol a hőmérséklet normális esetben erőteljesen csökken.

Ezt azonban az olyan természeti jelenségek, mint az El Nino, jelenősen megváltoztatják - hangsúlyozta Yan Ropert-Coudert, a CNRS képviselője Straßbourgban. Mint elmondta, az El Nino heves viharokat és zivatarokat okoz, amelyek a vizet száz méteres mélységig felkavarják. Ennek következtében a vízhőmérséklet kissé kiegyenlítődik. A 25 méteres mélységben megszokott hirtelen hőmérséklet-csökkenés így elmarad, s ez befolyásolja a pingvinek táplálékkeresésének sikerét.