Egyre több a bőrrákos Magyarországon

2009.09.30. 14:05
Az Országos Meteorológiai Szolgálat riasztásai ellenére az idén nyáron is kimutatható volt a halálesetek számának emelkedése a legmelegebb napokon, és egyre növekszik a bőrrákos betegek száma is - mondta el Páldy Anna, az Országos Környezet-egészségügyi Intézet igazgatóhelyettes főorvosa.

Az OMSZ és a Napsugárzás-védelmi Testület tudományos napján az idei nyár szélsőséges időjárási eseményeit és azok emberekre gyakorolt hatását mutatták be a szakemberek. Az idei nyár hasonló volt a tavalyihoz, a hűvös június után igen meleg július és augusztus következett. Hőségriasztást kétszer rendeltek el, mindkettőt júliusban. A hőségnek három közegészségügyi kockázata van: a magas UV-sugárzás, a magas hőmérséklet és a megnövekedett légszennyezettség.

A közép-magyarországi régióban gyűjtött adatok alapján az idén is ki lehetett mutatni a magas hőmérséklet egészségkárosító hatását. Még mindig a napi halálozások számának növekedése tapasztalható, annak ellenére, hogy már 2005 óta figyelmeztetik a lakosságot a kánikulára. Főleg az otthoni halálesetek száma nőtt, ellentétben 2007-tel, amikor inkább a kórházakban haltak meg többen. A nyár folyamán több alkalommal volt extrém magas UV-B sugárzás, amelynek egészségkárosító hatásai igen jelentősek. Jelentős mértékben növekszik az UV-sugárzással összefüggésbe hozható bőrdaganatok száma.

2008-ban a festékes bőrdaganatot tekintve 2610 új megbetegedést regisztráltak, a legtöbbet a 60-69 éves korcsoportban, de figyelmeztető jel, hogy már a 15-19 évesek között is előfordul évi húsz eset. Minél többször ég le valaki a napon fiatal korában, annál nagyobb a betegség kialakulásának kockázata.

Bakos József, az Országos Frédéric Joliot-Curie Sugárbiológiai és Sugáregészségügyi Kutatói Intézet megbízott főosztályvezetője a szolárium káros hatásaira hívta fel a figyelmet. Az emberekre gyakorolt második legnagyobb UV-terhelést a szoláriumhasználat okozza. Itt is ugyanaz az UV-sugárzási hatás lép fel, mint a természetes napsugárzás esetében, ami bőr- és szemkárosodást okozhat, sőt még veszélyesebb is lehet, mivel a szoláriumok teljesítménye többszöröse az egyenlítői napsugárzásénak is. A Nemzetközi Rákkutató Ügynökség 2009-ben rákkeltőnek minősítette a napágyak sugárzását.

A mostani eredmények fényében szigorúbb szabályozás várható, egyes országokban már megtiltották a 18 év alattiaknak a szoláriumozást, illetve korlátozzák az olyan készülékek használatát, amelyeket zsetonokkal, önkiszolgáló módon lehet használni.  • Tippek
  • Bankszámla