Megtalálták Nero palotájának ebédlőjét

2009.09.30. 09:11
Nero (Kr.u. 37-68) palotájának, az Arany Ház (Domus Aurea) ebédlőjét sikerült feltárniuk a régészeknek, akik megtalálták a helyiséget forgató négy gömb alakú mechanizmust is, amelyet a feltételezések szerint víz segítségével hoztak mozgásba.

Francoise Villedieu ásatásvezető régész bejelentette, hogy csapata részlegesen tárt fel egy kerek helyiséget. Az ebédlő folyamatosan forgott, imitálva a Föld mozgását.

Ámulatba ejtett

Az archeológus közlése szerint a négyhónapos ásatások során csupán az ebédlő alapjait sikerült megtalálniuk. Feltártak egy az ebédlőhöz kapcsolódó térséget is, ahol a feltételezések szerint a konyha nyerhetett elhelyezést.

"Ez nem hasonlítható egyetlen általunk ismert római épülethez sem" - hangsúlyozta Francoise Villedieu, aki szerint az ebédlő a főhivatalnokokat, és más VIP vendégeket volt hivatott ámulatba ejteni.

A régész ismertetése szerint a most felfedezett helyiség, amely a Palatinus domb tetején található, és az antik gépezett feltárása, amelyről szó esik az ókori életrajzírók műveiben, arra enged következtetni, hogy valóban Nero híres ebédlőjét lelték meg.

Az archeológusok csak részben tárták fel a császár pompázatos palotáját, amelyet a Róma jelentős részét megsemmisítő Kr.u. 64-es nagy tűzvész után kezdtek el építeni.

A fő ebédlő, amelynek átmérője elérte a 16 métert, 4 méter átmérőjű oszlopon nyugodott. Az építményt víz segítségével négy szférikus szerkezet révén forgatták a nap 24 órájában.

Suetonius római történet- és életrajzíró, aki 12 császár életét örökítette meg műveiben, megemlíti a Domus Aurea fő ebédlőjét, amely nappal és éjjel állandóan forgott, az idő múlását szemléltetve.

Angelo Bottini, a római régészeti hivatal vezetője szerint a forgó szoba mennyezetéről tesz említést Suetonius, aki szerint elefántcsontlemezek borították, amelyek hol elmozdultak, virágesőt és illatszereket szórva a vendégseregre, hol ismét összezárultak.

"Az ókori Rómában minden társasági eseményt a lakoma koronázta meg, amely során különböző mutatványokkal is szórakoztatták az egybegyűlteket. Nero a Naphoz volt hasonlatos, és az alattvalók császáruk körül forogtak" - jegyezte meg Angelo Bottini.

Nem sokáig élvezte

Ismertetése szerint a Domus Aurea 80 hektáros területen terült el, elfoglalva Róma hét ókori dombjából négyet. A palotának most feltárt részéből csodálatos látkép nyílt a fórumra, valamint a tóra, amelyet később Nero utódai lecsapoltak, hogy megépítsék helyén a Colosseumot.

domus450

Nero, akit Suetonius úgy jellemez, mint a Római Birodalom legkegyetlenebb, legzüllöttebb megalomániában szenvedő uralkodóját, gyakran rendezett orgiába csapó tivornyákat, ahol, művészi ambícióitól vezéreltetve saját költeményeivel és dalaival szórakoztatta a vendégeket.

Akárhogy is, Nero nem sokáig élvezte csodálatos palotája nyújtotta luxust: a Domus Aureát Kr.u. 68-ban fejezték be, abban az évben, amikor lázadás tört a rendkívül népszerűtlen császár ellen, aki végül önkezével vetett véget életének.  • Hírek
  • Hírek