Adél
0 °C
5 °C
Index - In English In English Eng

Robot operált a Telki Kórházban

2009.09.30. 18:29 Módosítva: 2009.09.30. 18:29
Bemutatót tartott egy robotsebész Budapesten: a Da Vincivel az orvosok pontosabban tudnak varrni, vágni, kötözni, égetni, aminek köszönhetően a beteg hamarabb és nagyobb eséllyel épül fel betegségéből.

Szendvicsek vártak minket a Telki Kórház tárgyalójában. Az újságírók, amit lehetett, elfogyasztottak még a beavatkozás előtt, sejtették, hogy a prosztataműtét elveszi majd az étvágyukat. Az intézmény sajtósa is csak vért, verejtéket és könnyeket ígért: keddi beszélgetésünk során elmondta, hogy a műtét körülbelül másfél óráig tart majd, de meglepné, ha az újságírók végig tudnák nézni az egészet. „Azzal számolunk, hogy körülbelül fél órán keresztül maradnak velünk, utána a többség szerintem távozik" - mondta.

A sonkán túl

Az egyre fogyó szalámis és sonkás szendvicseken túl egy plazmatévén láthattuk az élő képet a betegről. Mellette az 500 kilós, négy karral felszerelt robot tornyosult, ami óriási polipként vette körül a páciens prosztatáját. A beavatkozás előtt megnyugtattak minket: a robot nem ébred öntudatra, csak olyan mozdulatokat végez el, amikre a sebész utasítást adott. Hogy akkor miért nem a saját kezével végzi el a beavatkozást? Mert a robot pontosabb, három nagyságrenddel kisebb mozdulatokat képes elvégezni.

A precizitásnak hála a páciens életminősége nagyságrendeket javulhat. Például a prosztatarák eltávolításánál korábban biztosan impotencia várt a betegre, mert a nyitott műtét során pótolhatatlan idegeket is átvágtak. Ugyanígy felléphettek kontinenciaproblémák, a zárt műtéteknek és a robotoknak köszönhetően azonban jelentősen csökkentek a kockázatok.

A kijelzőn közben megkezdődött a beavatkozás. A karok segítségével a hasüregen belüli összenövéseket csipkedték szét, ami körülbelül úgy festett, mint amikor a csirkehúsról vágjuk le a mellhártyát. A mellettem ülő lány mindenesetre eltakarta a szemét. Jobb is, az egyik csipesz belekapott valami hólyagba, amiből elkezdett ömleni a vér, de a másik kar pillanatok alatt kiégette a sebet. Egy másodpercre hasüregen belüli füst takarta el az eseményeket, majd megláttuk a hólyagot: már fekete volt, és nem folyt belőle semmi.

Túl a százezren

Ami Magyarországon még kuriózum, az az óceán túlpartján rutin: bőven túl vannak már a százezredik beavatkozáson, Amerikában már a prosztataműtétek 60-70 százalékát a Da Vinci robottal végezték az elmúlt években.

Itthon viszont még sokat kell várnunk a tömeges alkalmazásra. Maga az eszköz kiépítéstől függően 1,8-2,3 millió euróba kerül, és az Egészségügyi Minisztérium képviselője egy körülbelül nyolcperces körmondatban válaszolt semmit arra a kérdésre, hogy mikorra várható egy ilyen gép beszerzése. Drágák a beavatkozások is, egy-egy műtét 2,5-5 ezer euróba kerül az eszközök miatt. A robotkarok például akárhányszor újrahasználhatók, a csipeszek azonban csak tízszer, és az olcsóbb darabok is kétezer dollárba kerülnek. Ennek ellenére a környező országok mindegyikében található már egy Da Vinci, hozzánk azonban csak vendégszerepelni jár az eszköz.

3D-ben nézik

Közben folyik a hasüregi összenövések szétválasztása. „Ezek azért alakulhattak ki, mert az úrnak valószínűleg volt már műtétje" – mondta az egyik orvos, mire egy hölgy a tömegből kissé ingerültek közölte, hogy „nem, nem volt még beavatkozás". A beteg felesége volt, aki le sem vette a szemét a plazmatévéről, ahol olyan oldaláról ismerhette meg férjét, ahonnan talán sosem szerette volna.

Az orvos azonban sokkal többet látott nálunk: a betegbe vezetett 12 milliméteres kamera két lencsét, két optikát rejt, amik külön-külön is nagyfelbontású, 1080p-s jelet vezetnek ki a hasüregből. Ezek aztán háromdimenziós képpé állnak össze a robot kezelőpultján, így a sebész térhatású filmet lát, ami megkönnyíti a műtétet.

Közben eljutottunk a húgycsőig, az ondóvezetékig, majd a prosztatáig, amit nagy hatékonysággal eltávolítottak. Ha minden a tervek szerint alakul, a beteg pár nap múlva egészségesen hagyhatja el a kórházat, és a vizelettartás meg a merevedés is rutinszerű időtöltései közé fog tartozni.