Vendel
6 °C
20 °C

Fellőtték az Ares 1-X hordozórakétát

2009.10.29. 09:40 Módosítva: 2009.10.29. 09:41
Útnak indították szerdán az amerikai űrkutatási hivatal új típusú hordozórakétájának kísérleti példányát, amely kétperces repülés után, a terveknek megfelelően ejtőernyővel visszaereszkedett az Atlanti-óceánra.

Az Ares 1-X a floridai űrközpontból szállt fel, többszöri halasztás után szerdán 16 óra 30 perckor. Ez a világ jelenleg legnagyobb, körülbelül százméteres rakétája, amelyet a jövőbeni űrmissziók során, egyebek mellett a Hold-programban kívánnak felhasználni.

A NASA azt tervezi, hogy ilyen hordozórakétákkal fogja Föld körüli pályára állítani az újgenerációs Orion űrhajókat is, amikor felváltják a kiöregedett űrrepülőgépeket. A Nemzetközi Űrállomásra a jelenlegi tervek szerint 2015-ben szállítanak vele először asztronautákat.

A szerdai kísérleti fellövés 445 millió dollárba került. A rakéta nem érte el a világűrt, és nem vitt magával sem űrhajósokat, sem hasznos terhet, csak ballasztot és több száz érzékelőt. A start késleltetésének oka az volt, hogy újra le kellett ellenőrizni a rakéta rendszereit, mivel a kilövő állomás környékét több mint 150 villámcsapás érte az éjjel.

A valamivel több mint kétperces repülés adatainak kiértékelése hónapokig fog tartani. Közel 30 éve ez volt az első új típusú hordozórakéta, amelyet a Kennedy űrközpontból indítottak. A holdrepülést lehetővé tévő Saturn V típusú rakéták tesztelése 48 éve és egy napja kezdődött.