Őssejtből lehet ondót gyártani

2009.10.29. 12:35
Megtalálták azt a gént, amivel az embrionális őssejtek pete- és ondósejtek elősejtjeivé alakíthatók át. Ezzel az amerikai tudósok az emberi egyedfejlődés legkorábbi szakaszába nyertek betekintést.

Örökletes betegségek és a termékenység hatékonyabb kezeléséhez visz közelebb a Stanford Egyetem kutatása, amelyben őssejteket alakítottak át ivarsejtekké. Korábban nem volt lehetőség megfigyelni, miként alakulnak ki az ivarsejtek - a petesejt és a spermium - a csíravonal sejtleszármazási sorozatában, milyen gének szükségesek ehhez, mely genetikai útvonalak aktívak közben.

"Az ember csírasejtjei a várandósság első trimesztere során, a megtermékenyítés utáni 12. naptól fejlődnek ki, ide nem tekinthetünk be" - magyarázta Renee Riejo Pera, a tanulmány vezetője.

Pera laboratóriumában zöld fluoreszcens fehérjével jelölték meg azokat a sejteket, amelyek az embrionális őssejtből kiindulva később ivarsejtté alakulnak át. A jelölőfehérje fénye csak akkor látszott a kísérletekben, amikor a csírasejtek formálódtak.

Amint meggyőződtek róla a kutatók, hogy valóban csírasejtek képződtek, egyenként ki- és bekapcsoltak néhány olyan gént, melyekről úgy hitték, fontos szerepet játszanak az embrionális őssejtből éretlen ivarsejtté való alakulás folyamatában. A tesztelt gének a DAZ, DAZL és a BOULE.

A további vizsgálatokban kiderült, hogy a DAZL volt az átalakulás kulcsa; amikor kikapcsolták, felére csökkent a csírasejtek száma. A DAZ és BOULE jelű gének a meiózis folyamatában játszottak szerepet, ez a megtermékenyítés előtt zajlik le, a kromoszómakészlet megfeleződik annak érdekében, hogy a hím és női ivarsejtek egyesülése után újra teljes lehessen az állomány.

Az ondósejtek egy része átment a meiózis egész folyamatán. "Ez azt jelenti, hogy valóban fején találtuk a szöget. Eljutottunk oda, ahová akartunk, meiózist látunk a petricsészében" - mondta Pera. A sejtek éretlen spermiumot hoztak létre, amely csak egy kópiát hordoz a kromoszómákból, ez a lombikbébi-eljárásoknál lehet nagyon fontos.

Pera kutatócsoportja reméli, hogy felnőtt, testi őssejtekből kiindulva, azok újraprogramozásával is sikeres lesz az új megközelítés.  • Hírek
  • Bankszámla