Az alkohol durvább, mint az ecstasy

2009.10.30. 15:15 Módosítva: 2009.10.30. 15:20
Az alkohol és a cigaretta veszélyesebb, mint a kannabisz, az LSD vagy az ecstasy, közölte a brit kormány vezető drogügyi tanácsadója.

David Nutt, a londoni Imperial College professzora egy új drogosztályozási rendszert javasol, amely összehasonlíthatóvá tenné az emberek számára a legális és illegális szerek ártalmait. Ebben a besorolási listában a heroin, a kokain, a barbiturátok és a metadon után az ötödik helyre kerülne az alkohol.

A dohány a 9., a marihuána a 11., az LSD a 14., az ecstasy pedig 18. helyen áll ezen a listán. Az új besorolás a fizikai ártalmon, a függőség kialakulásának veszélyén, valamint a lehetséges társadalmi káron alapul.

"Senki nem állítja, hogy a drogok ártalmatlanok. A kritikus kérdés azonban a mérték" - véli Nutt. A tanácsadó szerint el kellene fogadni, hogy a fiatalok szeretnek kísérletezni drogokkal és egyéb, potenciálisan ártalmas tevékenységekkel, ezért életük ezen szakaszában inkább a károktól kellene megvédeni őket, mint ijesztgetni.

Nutt bírálta a kormány januári döntését, amellyel a marihuánát az alacsonyabb C osztályból - melyben a nyugtatók és fájdalomcsillapítók egy része van - a veszélyesebb szereket, például az amfetaminokat tartalmazó B osztályba sorolta át. A döntéssel a közvetítőkre maximálisan kiszabható börtönbüntetés 14 évre, a fogyasztókra kiróható 5 évre emelkedett. Nutt szerint ez a drogpolitika eltorzítja és leértékeli a kutatási eredményeket, amelyek azt mutatják, hogy bár a marihuána ártalmas, nem vezet olyan alapvető egészségügyi problémákhoz, mint a dohányzáshoz köthető a tüdőrák.  • Hírek
  • Bankszámla