Aliz
6 °C
14 °C

Emelkedőn cigánykerekezik egy afrikai pók

2009.11.02. 10:35 Módosítva: 2009-11-02 10:39:11
Egy Afrikában őshonos pók cigánykerekezve közlekedik, ráadásul ezt hegynek felfelé is képes megtenni.

A pók furcsa képességére a berlini műszaki egyetem bionika professzora, Ingo Rechenberg jött rá, aki egy ideje lelkesen tanulmányozza az általa Araneus rota névre keresztelt fajt. A tudós legutóbbi, hatvannapos szaharai tartózkodása során minden éjjel megfigyelte kedvenceit. Megmérte, hogy az ízeltlábúak másodpercenként egy métert képesek futva megtenni, míg gurulva ennek kétszeresét. Ezt úgy érik el, hogy minden egyes fordulat után 15-20 centimétert repülnek. A gurulótechnikát mindig akkor alkalmazzák, ha veszély elől menekülnek.

Idén Rechenberg váratlan felfedezést is tett a marokkói Erg Chebbi sivatagban: észrevette, amint egy pók hegynek felfelé gurul – közölte a Der Standard című osztrák lap online kiadása. Kiderült, hogy az állatok akár 40 fokos dőlésszöggel is elboldogulnak. Igaz, ahogy meredekebb lesz az emelkedő, észrevehetően lassulnak.

A rendszertant azonban elvétette Rechenberg, mivel az Araneus nembe a keresztespókok tartoznak. Peter Jäger, a Senckenberg-Intézet pókszakértője vadászpókként, pontosabban Cebrennus villosus fajként azonosította az állatot. Mint kiderült, a faj Algériából és Tunéziából már ismert, de eddig egy biológus sem számolt be arról, hogy a pók gurulva közlekedik. Guruló pókokat eddig csak a dél-afrikai Namíb-sivatagból írtak le, ám az ő tudományuk csupán a passzív, lejtőn lefelé történő gurulásra terjedt ki.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?