Auguszta
-7 °C
0 °C

Gének magyarázhatják a józan életet

2009.11.02. 12:00 Módosítva: 2009-11-02 12:02:43
Egy amerikai tanulmány szerint génjeik rejthetik a titkot, miért isznak és dohányoznak kevesebbet a templomba járó férfiak.

A richmondi Virginia Nemzetközösségi Egyetem munkatársai mintegy 1500 fős csoporton végeztek elemzést, az eredményt leíró tanulmányt az American Journal of Psychiatry című szaklapban közölték.

A kutatók 469 egypetéjű és 287 kétpetéjű férfi ikerpárt kérdeztek ki páronként két alkalommal, hat év leforgása alatt. A férfiakat megkérdezték felnőttkori és kamaszkori szokásaikról is, legalábbis ami a templomba járást, az ivást és a dohányzást illeti.

Úgy találták, hogy kamaszkorban inkább a környezet dominált abban, miként viselkedtek az ikerpárok, a testvérek hasonlóan próbáltak vagy nem próbáltak megfelelni a szülői elvárásoknak. Felnőttkorukra azonban elhalványultak az eredeti környezeti hatások, a férfiak veleszületett vérmérséklete, azaz génjeik tűntek meghatározónak az alkoholfogyasztás, a dohányzás és a templomlátogatás tekintetében.

A tanulmányban fehér, nagy többségükben protestáns férfiak vettek részt. Az egypetéjű ikrek teljes genetikai állománya azonos, a kétpetéjűeknek csak fele, mint bármely más testvérpár esetében, ezért genetikai háttér vizsgálatára gyakran alkalmaznak ikertanulmányokat a kutatók.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!