Előd
7 °C
17 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Pálinkás: Egy tudós maradjon hiteles

2009.11.02. 15:30 Módosítva: 2009-11-02 15:42:17
A Magyar Tudományos Akadémiát (MTA) nagy közbizalom övezi, van hitele, éppen ezért felelősséggel tartozik az országnak és a társadalomnak a tudományok magas színvonalú művelése területén – jelentette ki Pálinkás József, az akadémia elnöke hétfőn Debrecenben.

Az akadémikus a Magyar Tudomány Ünnepe rendezvénysorozatának nyitóünnepségén beszélt erről, kiemelve, hogy fontos feladatuk a tudomány hitelességének megtartása. Szólt arról, hogy a XX. században megváltozott a tudomány és a mindennapi élet kapcsolata, hiszen a technika vívmányai életfeltételeinkké váltak, ugyanakkor a tudományos élet el is szakadt a hétköznapoktól. Figyelmeztetett arra: a fiatal generációk sok esetben leegyszerűsített, manipulatív és hírnévre, szenzációra éhes csatornákon jutnak információhoz. Ez által sokaknál hitbéli kérdéssé vált a tudomány, hiszen úgysem tudja ellenőrizni annak hitelességét.

A tudomány művelőinek feladata ezért, hogy „mentesek legyenek a becsvágytól, hogy hitelesek maradjanak, hogy a valószínűre ne mondják, hogy biztos” – zárta szavait Pálinkás József. Kósa Lajos, Debrecen fideszes polgármestere úgy fogalmazott: elengedhetetlen, hogy Magyarország a gazdasága fejlesztéséhez a tudományba fektessen, hiszen a magas hozzáadott értéket képviselő iparágak nélkül az ország leszakadásra van ítélve. Rámutatott arra, hogy a tudományos életet egyetlen kormány sem irányíthatja önkéntesen, közmegegyezésre, hosszú távú koncepciókra és keretekre van szükség a kutatások és az oktatás terén.

Fésüs László, a Debreceni Egyetem rektora a kutató egyetemek hálózatának kiépítése mellett érvelt, és fontosnak nevezte, hogy ezeket a címeket az egyetemek ne kaphassák meg ígéretek alapján, csakis eredmények nyomán.

Az MTÜ november 30-ig tartó programja keretében Debrecenben hétfőn konferenciasorozat kezdődik, amely az őssejtkutatás témájával indul, majd pénteken fiatal kutatók előadásaival zárul.