Ágnes
-5 °C
2 °C

Pálinkás: Egy tudós maradjon hiteles

2009.11.02. 15:30 Módosítva: 2009-11-02 15:42:17
A Magyar Tudományos Akadémiát (MTA) nagy közbizalom övezi, van hitele, éppen ezért felelősséggel tartozik az országnak és a társadalomnak a tudományok magas színvonalú művelése területén – jelentette ki Pálinkás József, az akadémia elnöke hétfőn Debrecenben.

Az akadémikus a Magyar Tudomány Ünnepe rendezvénysorozatának nyitóünnepségén beszélt erről, kiemelve, hogy fontos feladatuk a tudomány hitelességének megtartása. Szólt arról, hogy a XX. században megváltozott a tudomány és a mindennapi élet kapcsolata, hiszen a technika vívmányai életfeltételeinkké váltak, ugyanakkor a tudományos élet el is szakadt a hétköznapoktól. Figyelmeztetett arra: a fiatal generációk sok esetben leegyszerűsített, manipulatív és hírnévre, szenzációra éhes csatornákon jutnak információhoz. Ez által sokaknál hitbéli kérdéssé vált a tudomány, hiszen úgysem tudja ellenőrizni annak hitelességét.

A tudomány művelőinek feladata ezért, hogy „mentesek legyenek a becsvágytól, hogy hitelesek maradjanak, hogy a valószínűre ne mondják, hogy biztos” – zárta szavait Pálinkás József. Kósa Lajos, Debrecen fideszes polgármestere úgy fogalmazott: elengedhetetlen, hogy Magyarország a gazdasága fejlesztéséhez a tudományba fektessen, hiszen a magas hozzáadott értéket képviselő iparágak nélkül az ország leszakadásra van ítélve. Rámutatott arra, hogy a tudományos életet egyetlen kormány sem irányíthatja önkéntesen, közmegegyezésre, hosszú távú koncepciókra és keretekre van szükség a kutatások és az oktatás terén.

Fésüs László, a Debreceni Egyetem rektora a kutató egyetemek hálózatának kiépítése mellett érvelt, és fontosnak nevezte, hogy ezeket a címeket az egyetemek ne kaphassák meg ígéretek alapján, csakis eredmények nyomán.

Az MTÜ november 30-ig tartó programja keretében Debrecenben hétfőn konferenciasorozat kezdődik, amely az őssejtkutatás témájával indul, majd pénteken fiatal kutatók előadásaival zárul.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!