Albert, Lipót
2 °C
12 °C

Éveken belül megérkezhet Európába a sivatagi áram

2009.11.03. 10:34
Október végén tizenkét európai, jórészt német cég alapított megakonzorciumot arra, hogy a Szaharában felépített naperőművekkel termelt államot szállítsanak Európába. A sivatagban felállított naperőművek 2050-re kétbillió euró értékű elektromos áramot termelhetnének.

Hat éven belül elméletileg Magyarországon is a szaharai napsütésből származó elektromos árammal világíthatunk, ha megvalósulnak egy a napokban megalakult európai megakonzorcium tervei. Az észak-afrikai napenergia felhasználásával termelt áram 2050-re az európai országok elektromosenergia-szükségletének 15-17 százalékát biztosíthatja. A Desertec Industrial Initiative (DII) nevű csoportot a világ legnagyobb viszontbiztosító társasága, a Munich Re szervezte, és október végén olyan vállalatok csatlakoztak a frissen létrehozott céghez, mint az ABB, a Deutsche Bank, az E.ON és a Siemens.

A DII GmbH 240 milliárd eurós költséggel szeretné felépíteni a Szaharában azokat az erőműveket, amelyek a napsugárzást tükrökkel összegyűjtik (ez a koncentrált napenergia, angol rövidítéssel CSP), és folyadék felmelegítésére használják. Az így keletkezett gőz turbinákat hajt meg, amelyek elektromos áramot termelnek.

A piros ikon jelöli az új naperőműveket
A piros ikon jelöli az új naperőműveket

Ennek a módszernek az az előnye a napenergiát közvetlenül elektromossággá alakító fotovoltaikus rendszerekhez képest, hogy ha a tartályokban nap közben elegendő meleg folyadékot lehet tárolni, akkor a turbinák folyamatosan, tehát sötétben, éjszaka is tudnak áramot termelni. Az így fejlesztett elektromos áram a DII tervei szerint az afrikai sivatagon és a Földközi-tengeren átívelő hálózaton keresztül jutna el Európába.

A nagyságrendje az újdonság

A koncepció egyáltalán nem újdonság, hasonló naperőművek működnek Észak-Afrikában, Spanyolországban és a kaliforniai Mojave sivatagban is, a Desertec azonban nagyságrendekkel ambiciózusabb az eddigi kísérleteknél. Az egyenként 1 gigawattos naperőművek csaknem ötöd Magyarországnyi, összesen 17 000 négyzetkilométernyi területet foglalnának el a Szaharában. A tükrök, tárolók és turbinák, illetve az áramot Európába szállító elektromos hálózat kiépítésének költségeit kezdetben 120 milliárd, 2050-re 400 milliárd euróra teszik, viszont egyes becslések szerint a projekt csak Németországban 240 000 munkahelyet teremthetne, és a szaharai erőművek negyven év múlva kétbillió euró értékű elektromos áramot állíthatna elő.

Peter Höppe professzor, a Munich Re éghajlatváltozási felelőse a Guardiannek azt mondta, hogy a projekt az elkövetkező évek két fontos világméretű problémáját, a klímaváltozást és az energiabiztonságot is megoldja majd. A Desertec terveit több európai ország is támogatja, élükön a német kormánnyal, amely szeretne lazítani az ország orosz gáztól való függőségén. A Desertec kritikusai szerint a projektnek éppen az az egyik legfőbb hátulütője, hogy a politikailag instabil észak-afrikai államoktól tenné függővé a szaharai áramot használó európai országokat.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?