Luca, Ottilia
-4 °C
3 °C

Védelemért kurválkodik az integetőrák

2009.11.05. 12:30
Ausztrál kutatók prostitúcióra bukkantak az állatvilágban: az integetőrák nőstényei szexszel jutalmazzák azokat a hímeket, amelyek megvédik őket a betolakodóktól.

A kutatók arra szerettek volna fényt deríteni, hogyan sikerül megvédeni territóriumaikat a nőstényeknek kis méretű ollójukkal a hatalmas ollóval felvértezett hímekkel szemben. A megfigyelt esetek 95 százalékában egy kedves hím szomszéd sietett a védtelen nőstény segítségére, hogy a hímnemű betolakodót elüldözze. A támadó nőstényekkel szemben ugyanakkor csupán az esetek 15 százalékában érkezett segítség – írja a Die Welt online kiadása a Biology Letters című folyóiratban megjelent tanulmányra hivatkozva.

Az esetek többségében a nőstények válogatósak szexpartnerüket illetően, és a kiválasztott barlangjában ülik meg a nászt. A parton megfigyelhető légyottok 85 százalékánál azonban feltűnő módon a szomszéd a szerencsés partner. Az integetőrákoknak világszerte több tucatnyi faja ismert. A tanulmányban említett jelenséget egy éve is megfigyelték egy Mozambikhoz közeli szigeten elvégzett kísérlet folyamán.

integetorak

A prostitúció nem ismeretlen az állatvilágban. Az antarktiszi Adélie-pingvinek a fészeképítéshez szükséges, nagy becsben tartott kövekért cserébe kínálnak szexet.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!