Luca, Ottilia
-4 °C
3 °C

Szupernagyfelbontású panorámakép készült a Tejútrendszerről

2009.11.08. 18:29
Axel Mellinger 22 hónapos munka eredményeként, több mint 3000 egyedi digitális felvétel felhasználásával elkészítette a Tejútrendszer új, az eddiginél jóval nagyobb felbontású panorámaképét.

Axel Mellinger professzor (Central Michigan University) 22 hónapot töltött a szükséges felvételek elkészítésével. A munka során 26 ezer mérföldnél is többet utazott, hogy Dél-Afrikából, illetve Texas és Michigan államokból fényképezhesse a Tejutat.

Azonban a munka neheze csak ezután kezdődött. Az egyedi felvételeket nem lehetett minden további nélkül egymásra, illetve egymás mellé illeszteni, hiszen az éggömb különböző szeleteit ábrázolják, így mindegyik más-más módon torzult. Ezért az összeillesztés előtt matematikai transzformációknak kellett alávetni őket, ami sok száz órás számítógépes munkával járt. További probléma az egyedi felvételek különböző háttérfényessége. Ez egyrészt a helyszínek eltérő fényszennyezéséből, másrészt a Naprendszerben pora által szórt napfény irányonként eltérő intenzitásából adódott, ami majdnem lehetetlenné tette az egységes háttérfényességű panorámakép elkészítését.

A feladatot Mellinger végül a Pioneer 10 és 11 szondák adatainak segítségével oldotta meg, melyek alapján meg tudta különböztetni a csillagok valódi sugárzását a háttérintenzitástól. Így minden kép esetében a megfelelő hátteret tudta levonni a felvételből, így a végső, összeillesztett képen gyakorlatilag semmilyen foltosodás nem fedezhető fel.

20091102-a-tejutrendszer-uj-nagyfelbontasu-panoramakepe-1

A 70 darab, 40°x27° nagyságú területet lefedő felvétel egy SBIG STL-11000 típusú CCD kamerával készült. A kamera 16 bites analóg-digitális konvertere által nyújtott dinamikus tartományt kitágítandó, Mellinger három expozíciós időt (240 s, 15 s, 0,5 s) használt. Minden expozíciós idővel és szűrőbeállításban 5-5 felvétel készült. Az új digitális panorámakép határfényessége 14 magnitúdó, felbontása 36 ívmásodperc/pixel, ami háromszorosa a korábbi, hagyományos filmre készült képének.

A 648 megapixeles képet hordozó fájl mérete 7,7 GB. A panorámakép interaktív, nagyítható változata itt található. A kép elkészítésének különböző fázisait részletező szakcikk a Publications of the Astronomical Society of the Pacific c. folyóiratban jelent meg.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!