Albert, Lipót
2 °C
12 °C

Megjósolható a közeli szívroham

2009.11.09. 10:23
A koszorúér-betegség ismert és eddig is figyelembe vett kockázati tényezői - magas vérzsír- és vércukorszint, magas vérnyomás, nagy testsúly és a dohányzás - mellé újabb, rizikót jelző adat csatlakozott: a szívburokban található zsírpárna mennyisége.

Az Egyesült Államokban jól szervezett vizsgálatok folynak évtizedek óta a legtöbb halált okozó betegség, a koszorúér-elmeszesedés okainak kutatására. Ilyen a MESA tanulmány, amely alapvetően a légszennyezettség és a szívbetegség kialakulásának összefüggéseivel foglalkozik, de az összegyűlő adatok sokféle, egyéb elemzést is lehetővé tesznek.

A vizsgálat szervezői arra is figyeltek, hogy az Egyesült Államokban élő sokféle etnikumot azonos módon kell tanulmányozni a teljes ország egészségügyi értékelése szempontjából. A vizsgálati csoportba számos amerikai állam mindenféle eredetű és bőrszínű lakosát felvették. A jelenleg hatezernél is több résztvevőből most 998 vizsgálati alany eredményeit dolgozták fel. A vizsgálat eredményeit az American Journal of Clinical Nutrition közölte.

Aki önként csatlakozott a tanulmányhoz, azt igen alaposan megvizsgálták; a vizsgálati csoportba azonban csak olyanok kerültek, akiknél induláskor semmiféle szív- és érrendszeri gond nem volt. A méréseknek része volt a számítógépes tomográfia is. Ez a jelenleg egyik legkorszerűbb és igen drága technika, vértelen úton szolgáltat fontos adatokat a szív állapotáról, működéséről. Ötéves megfigyelés során az derült ki, hogy az időközben megjelenő szívroham vagy hasonló súlyos esemény szorosan összefüggött a résztvevők szíve körül kimutatható zsír mennyiségével. A szívburokban az ökölnyi izomcsomó mindenkinél zsírpárnákkal borítva lüktet, de Jingzhong Ding és munkatársai kimutatták, hogy ez a zsírszövet mérhetően megvastagszik azoknál, akiknél a későbbiekben bekövetkezik az infarktus.

A többi kockázati tényezővel összehasonlítva a szívburok zsírtartalma pontosabban jelezte a koszorúér-betegség előrehaladásának mértékét, mint például a haskörfogat. A kutatók vázolták azt a valószínűsíthető hatásmódot is, amellyel ez a zsírszövet a kórfolyamat felgyorsításában szerepet játszhat. Véleményük szerint a szívburokban lévő zsírpárnák olyan gyulladást keltő anyagokat választhatnak el, melyek a koszorúerekben gyorsíthatják az érelmeszesedést.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?