Lukács
5 °C
20 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Hónapokig friss marad az ausztrál szuperalma

2009.11.11. 17:00 Módosítva: 2009-11-11 17:03:48
Ellenáll a betegségeknek és gombáknak, és hűtőben akár hónapokig is eláll, ez az RS103-130, ami az ausztrál nemesítők szerint forradalmasítani fogja a világ almatermelését. És még az íze is jó állítólag.

Húsz évnyi nemesítés és keresztezés után ausztrál kutatók előálltak az egyelőre csak RS103-130 kódnévvel illetett új almafajtával, amit szerényen a világ legjobb almájának neveznek. A különlegessége, hogy szobahőmérsékleten egy gyümölcsöstálban két hétig, hűtőben pedig akár hónapokig megőrzi a frissességét, nem aszalódik össze, nem puhul meg.

Az ausztrál kormány megbízásából dolgozó queenslandi kutatók különösen büszkék arra, hogy ezt hagyományos eljárásokkal, génsebészeti manipulációk nélkül érték el. A nemesítés alapja egyébként a betegségeknek különösen ellenálló, kelet-ázsiai eredetű Dúsvirágú díszalma (Malus floribunda) volt.

Apples-0 1512791c

A szuperalma azon felül, hogy az emberek szívesen veszik, mert nem kell attól félniük, hogy rájuk rohad, egyéb előnyökkel is rendelkezik, például a raktárakban és áruházakban is sokkal tovább lehet tárolni, és a szokásosnál sokkal kevesebb permetezést és utólagos kezelést igényel, mivel ellenáll a legtöbb betegségnek és gombafajtának. És mindezek tetejébe még finom is: az ausztrál kutatók által szervezett vaktesztben a kóstolók ötből a második helyre tették az RS103-130 ízét.

Ausztrália nem tartozik a világ almanagyhatalmai közé, az ország termelése nagyjából fele a magyarnak, és százada a világelső kínainak, de még így is évente kétmilliárd forintnak megfelelő kárt okoznak az iparnak az almát megtámadó betegségek. Az első RS103-130 almák 2010 tavaszán kerülnek kereskedelmi forgalomba, és az ausztrálok szerint az almatermelés gondjainak nagy részét megoldja, vagy legalábbis enyhíti majd, ha elterjed a fajta.