Hónapokig friss marad az ausztrál szuperalma
Húsz évnyi nemesítés és keresztezés után ausztrál kutatók előálltak az egyelőre csak RS103-130 kódnévvel illetett új almafajtával, amit szerényen a világ legjobb almájának neveznek. A különlegessége, hogy szobahőmérsékleten egy gyümölcsöstálban két hétig, hűtőben pedig akár hónapokig megőrzi a frissességét, nem aszalódik össze, nem puhul meg.
Az ausztrál kormány megbízásából dolgozó queenslandi kutatók különösen büszkék arra, hogy ezt hagyományos eljárásokkal, génsebészeti manipulációk nélkül érték el. A nemesítés alapja egyébként a betegségeknek különösen ellenálló, kelet-ázsiai eredetű Dúsvirágú díszalma (Malus floribunda) volt.
A szuperalma azon felül, hogy az emberek szívesen veszik, mert nem kell attól félniük, hogy rájuk rohad, egyéb előnyökkel is rendelkezik, például a raktárakban és áruházakban is sokkal tovább lehet tárolni, és a szokásosnál sokkal kevesebb permetezést és utólagos kezelést igényel, mivel ellenáll a legtöbb betegségnek és gombafajtának. És mindezek tetejébe még finom is: az ausztrál kutatók által szervezett vaktesztben a kóstolók ötből a második helyre tették az RS103-130 ízét.
Ausztrália nem tartozik a világ almanagyhatalmai közé, az ország termelése nagyjából fele a magyarnak, és százada a világelső kínainak, de még így is évente kétmilliárd forintnak megfelelő kárt okoznak az iparnak az almát megtámadó betegségek. Az első RS103-130 almák 2010 tavaszán kerülnek kereskedelmi forgalomba, és az ausztrálok szerint az almatermelés gondjainak nagy részét megoldja, vagy legalábbis enyhíti majd, ha elterjed a fajta.