Albert, Lipót
3 °C
12 °C

Mégsem a klímaváltozás miatt olvadnak a gleccserek?

2009.11.11. 09:30 Módosítva: 2009-11-11 09:34:11
Tudósok kritikája zúdult az indiai környezetvédelmi miniszterre, mert kétségbe vonta, hogy a globális felmelegedés okozza a Himalája gleccsereinek olvadását. Dzsairam Rames kijelentette: nincs döntő tudományos bizonyíték amellett, hogy a klímaváltozás okozza az olvadást. Rames megkérdőjelezte az ENSZ Éghajlatváltozási Kormányközi Testületének állítását is, miszerint a Himalája gleccserei 2035-re teljesen eltűnhetnek, mivel visszahúzódásuk gyorsabb, mint bármely más gleccseré a világon.

A miniszter beismerte ugyan, hogy néhány gleccser területe csökken, ám úgy vélte, ennek üteme nem történelmileg aggasztó, ahogyan az IPCC jelentette. "A himalájai gleccserek állapota valóban rossz, de az IPCC és Al Gore ítéletnapot idéző előrejelzései helytelenek" – mondta Rames. A miniszter Vidzsaj Kumar Raina indiai geológus cikkére hivatkozott, aki később úgy nyilatkozott: semmi rendkívüli nem történik az indiai gleccserekkel és nincs bizonyíték a klímaváltozásra.

A kijelentések heves kritikát váltottak ki tudományos körökben. Radzsendra Pacsauri, az IPCC elnöke a Guardiannak adott nyilatkozatában a cikket megalapozatlannak, Rames hivatkozását pedig arrogánsnak nevezte. "Nem értem, mi a miniszter szándéka mindezzel. Bár valóban további mérésekre van szükség a Himalájában, a műholdfelvételek alapján teljesen világos, hogy mi történik" - fogalmazott a lapnak.

Nem újdonság, hogy Rames kétkedve fogadja a nemzetközi szervezetek himalájai gleccserekről szóló jelentéseit. Nyilatkozataiban visszatérően kiemeli, hogy a legtöbb kutatást a témában nem indiaiak végzik, és többször javaslatot tett belföldi környezeti kutatóintézetek felállítására, köztük egy, a Himalája gleccsereit kutató nemzeti intézet létrehozására. Ezek a központok szembemennének a decemberi koppenhágai klímacsúcs előtt megjelenő tudományos eredményekkel. Sjam Szaran, az indiai miniszterelnök klímaváltozási különmegbízottja kedden úgy fogalmazott: hazája nem követhet olyan politikát, amelyet nem támasztanak alá döntő tudományos bizonyítékok.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?