Nándor
9 °C
20 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

A fiatalokat fertőzi meg leginkább a H1N1-vírus

2009.11.12. 11:10 Módosítva: 2009-11-12 11:14:12
Mexikóban, a járvány kitörési helyén gyűjtött adatok elemzése alapján elkészült az eddigi legnagyobb tanulmány, amely igazolja, hogy leginkább a fiatalok fertőződnek meg a H1N1-től, ám a halálozás kockázata az idősebbeknél a legmagasabb.

A Lancet brit orvosi szaklapban megjelent tanulmány alátámasztja, hogy a kórokozó nem annyira virulens, mint először feltételezték, ám egyúttal óvatosságra int, mert nem zárható ki a mutálódása egy veszélyesebb variációvá.

Mexikói járványtani kutatók 63 479 ember adatait elemezték, akiket áprilistól július végéig influenzaszerű tünetekkel kezeltek az ország klinikáin. A 6945, teszttel igazolt H1N1-eset 56 százaléka 10 és 39 év közötti embereknél fordult elő. Jóval kisebb arányban fertőződtek meg az idősebbek, ami arra utal, hogy a korábban átélt influenzák némileg védenek a H1N1-vírussal szemben.

Míg azonban a 20 és 29 év közötti betegeknek 0,9 százaléka halt meg, a 60 és 69 év közötti korosztályban a halálozási arány 5,7 százalékos volt. A tanulmány további adalékokkal szolgál arra, hogy a szezonális influenza elleni korábbi vakcináltság részleges védelmet nyújt. Megerősíti azt is, hogy a krónikus betegek kockázata jóval nagyobb: hatszoros arányt állapít meg náluk.

Az Egészségügyi Világszervezet adatai szerint november 1-jéig 199 országban 482 300 igazolt H1N1 esetet regisztráltak, és legalább 6071 haláleset köthető a fertőzésekhez. A H1N1-es páciensek száma azonban ennél sokkal nagyobb lehet, mert a betegség lefolyása sokszor enyhe, ezért nem fordulnak vele orvoshoz az emberek. A szakértők a H1N1 influenzavírus miatti halálozást 0,2 és 1,23 százalék közé teszik a világ különböző részein. A szezonális influenza által okozott halálesetek aránya általában 0,1 százalék körül van, az alsó becslés szerint az új típusú influenza ehhez hasonló veszélyt jelent. Az 1918-as spanyolnáthában a halálozási arány 2,5 százalék volt, ennél mindenképpen enyhébb a mostani járvány.