Koronavírus adatok

2021. nov. 26.
Oltottak Kórházban Elhunytak Fertőzöttek
Stefánia
3 °C
8 °C

Óriásjéghegy sodródik Ausztrália felé

2009.11.12. 13:20
Az Antarktisz jégmezőiről leszakadt, ötszáz méter hosszú és ötven méter magas jéghegy sodródott Ausztrália közelébe - jelentették ausztrál tudósok.

A Déli-sarktól ennyire északra ritkán bukkan fel akkora jégtömb, amekkorát a Tasmániától 1500 kilométerrel délkeletre fekvő Macquarie szigeten dolgozó ausztrál sarkkutatók fedeztek fel. A jéghegyet csütörtökön pillantották meg először, a sziget partjaitól nyolc kilométer távolságban.

000T TRHkg2946846

Az elsodródott jéghegy feltehetően azok közül a hatalmas jégtömbök közül való, amelyek 2000 és 2002 között szakadtak le az antarktiszi Ross-jégselfről - vélekedett az egyik ausztrál tudós, Neal Young gleccserkutató. Mint kifejtette, meglehetősen szokatlan, hogy a melegebb vizeken ennyire északra sodródjon egy jéghegy. Kilenc évvel ezelőtt számos hatalmas jégdarab szakadt le az Antarktisz Ross- és Ronne-jégselfjéről. Az első tömb 300 kilométer hosszúságú és 37 kilométer széles volt. Az azóta eltelt időben a levált tömbök mind elsodródtak a Dél-sarktól.

Kollégáival együtt úgy gondolja, hogy ahogy tovább halad észak felé, a tömb minden bizonnyal darabokra hasad, és elolvad. Mindazonáltal figyelmeztetett rá, hogy mielőtt végleg eltűnne, folyamatos veszélyt jelent a körzetben folyó hajózásra.