Judit
3 °C
7 °C

Óriásjéghegy sodródik Ausztrália felé

2009.11.12. 13:20
Az Antarktisz jégmezőiről leszakadt, ötszáz méter hosszú és ötven méter magas jéghegy sodródott Ausztrália közelébe - jelentették ausztrál tudósok.

A Déli-sarktól ennyire északra ritkán bukkan fel akkora jégtömb, amekkorát a Tasmániától 1500 kilométerrel délkeletre fekvő Macquarie szigeten dolgozó ausztrál sarkkutatók fedeztek fel. A jéghegyet csütörtökön pillantották meg először, a sziget partjaitól nyolc kilométer távolságban.

000T TRHkg2946846

Az elsodródott jéghegy feltehetően azok közül a hatalmas jégtömbök közül való, amelyek 2000 és 2002 között szakadtak le az antarktiszi Ross-jégselfről - vélekedett az egyik ausztrál tudós, Neal Young gleccserkutató. Mint kifejtette, meglehetősen szokatlan, hogy a melegebb vizeken ennyire északra sodródjon egy jéghegy. Kilenc évvel ezelőtt számos hatalmas jégdarab szakadt le az Antarktisz Ross- és Ronne-jégselfjéről. Az első tömb 300 kilométer hosszúságú és 37 kilométer széles volt. Az azóta eltelt időben a levált tömbök mind elsodródtak a Dél-sarktól.

Kollégáival együtt úgy gondolja, hogy ahogy tovább halad észak felé, a tömb minden bizonnyal darabokra hasad, és elolvad. Mindazonáltal figyelmeztetett rá, hogy mielőtt végleg eltűnne, folyamatos veszélyt jelent a körzetben folyó hajózásra.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?