Árpád
-2 °C
4 °C

Visszanőhet az amputált mell

2009.11.12. 10:50 Módosítva: 2009-11-12 10:50:49
Forradalmian új kezelés kifejlesztésén dolgoznak ausztrál kutatók, amely lehetővé tenné, hogy a mellrák miatti amputáció után visszanöveszthessék a női emlőket.

A melbourne-i Bernard O'Brien Mikrosebészeti Intézet orvosai kialakítottak egy olyan beültethető eszközt, amely a nők saját zsírsejtjeit használja fel, hogy a masztektómiát követően visszanövessze a mellet. "Zsírmasszát tettünk az eszközbe, amely tulajdonképpen egy kamra, és megoldottuk a vérellátását; a zsírmassza a beültetés után kitölti a mellben megüresedett teret, a páciens pedig normálisnak érzi" - magyarázta Phillip Marzella kutatásvezető csütörtökön.

Ahogy a kezdeti zsírréteg terjeszkedik, a kilyuggatott melltartókosárra emlékeztető kamra végül feltöltődik zsírral. "A természet irtózik a vákuumtól" – magyarázta a jelenséget Marzella. Az első tesztalanyoknak még további műtéten kellene átesniük, hogy eltávolítsák a kosarat, ám a kutatók úgy tervezik, hogy a későbbiekben olyan biológiailag lebomló anyagból készítik azt, amely néhány hét alatt feloldódik.

Marzella szerint mellek esetében a világon elsőként alkalmazzák a technológiát. Korábban mások őssejteket használtak, ám a mostani megközelítés ettől teljesen eltér, mert a páciens saját vérellátását veszi igénybe. A sertéseken elvégzett kísérletek alapján a módszert nagyon sikeresnek értékelték fejlesztői. A kórház félmilliárd forintnak megfelelő (3 millió ausztrál dolláros) kormányzati kutatási támogatást kapott a programra, amelynek következő lépéseként a jövő év elején megkezdődnek a humán próbák.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?