Diána
12 °C
27 °C

Visszanőhet az amputált mell

2009.11.12. 10:50 Módosítva: 2009-11-12 10:50:49
Forradalmian új kezelés kifejlesztésén dolgoznak ausztrál kutatók, amely lehetővé tenné, hogy a mellrák miatti amputáció után visszanöveszthessék a női emlőket.

A melbourne-i Bernard O'Brien Mikrosebészeti Intézet orvosai kialakítottak egy olyan beültethető eszközt, amely a nők saját zsírsejtjeit használja fel, hogy a masztektómiát követően visszanövessze a mellet. "Zsírmasszát tettünk az eszközbe, amely tulajdonképpen egy kamra, és megoldottuk a vérellátását; a zsírmassza a beültetés után kitölti a mellben megüresedett teret, a páciens pedig normálisnak érzi" - magyarázta Phillip Marzella kutatásvezető csütörtökön.

Ahogy a kezdeti zsírréteg terjeszkedik, a kilyuggatott melltartókosárra emlékeztető kamra végül feltöltődik zsírral. "A természet irtózik a vákuumtól" – magyarázta a jelenséget Marzella. Az első tesztalanyoknak még további műtéten kellene átesniük, hogy eltávolítsák a kosarat, ám a kutatók úgy tervezik, hogy a későbbiekben olyan biológiailag lebomló anyagból készítik azt, amely néhány hét alatt feloldódik.

Marzella szerint mellek esetében a világon elsőként alkalmazzák a technológiát. Korábban mások őssejteket használtak, ám a mostani megközelítés ettől teljesen eltér, mert a páciens saját vérellátását veszi igénybe. A sertéseken elvégzett kísérletek alapján a módszert nagyon sikeresnek értékelték fejlesztői. A kórház félmilliárd forintnak megfelelő (3 millió ausztrál dolláros) kormányzati kutatási támogatást kapott a programra, amelynek következő lépéseként a jövő év elején megkezdődnek a humán próbák.