Olivér
4 °C
8 °C

Agyműtéteket végeztek a középkori írek

2009.11.13. 10:06
Minden jel szerint túlélte az agyműtétet az a fiatal nő, aki időszámításunk szerint 800 körül esett át agyműtéten Írországban, a mai Donegal környékén.

Donegalban egy útépítés során bukkantak arra a középkori temetőre, ahová a VII-IX. századtól egészen a XVI. századig temetkeztek. Az itt feltárt 1300 férfi, nő és gyermek földi maradványai alapján a tudósok megismerhetik, milyen betegségekben szenvedtek a térség lakosai a középkorban.

Bár a csontmaradványok vizsgálata még a kezdetén tart, az antropológusok már megállapították, hogy a helyi közösség tagjai közül voltak, akik tuberkulózisban szenvedtek, és előfordultak daganatos megbetegedések is. Jó néhányan erőszakos halált haltak, legalábbis erről tanúskodnak a koponyájukra mért kardvágások. Három kamasz csontjain is fegyver okozta sérülés látható, aminek alapján meg lehet becsülni, hogy körülbelül hány éves korban találták elég érettnek a fiatalokat a fegyverforgatásra.

Sok olyan csontkárosodást találtak, amelyek fertőzésnek tudhatók be. Fiatal gyermekek maradványai arról tanúskodnak, hogy C-vitamin hiánya miatt skorbutban betegedtek meg. A kicsik közül sokan vashiányos anémiában (vérszegénységben) szenvedtek. A skorbut és a vérszegénység a korabeli étrend hiányosságairól árulkodik.

Egy fiatal nő agyműtét miatt koponyalékelésen esett át. A csont a seb helyén növekedésnek indult, vagyis a beteg túlélte a műtétet. A legérdekesebb lelet egy fiatal férfié, aki összenőtt alsó végtagokkal született. "A férfi 30 éves kora körül hunyt el, ez megfelelt az akkori átlagéletkornak. Mindenhová vinni kellett a férfit, akinek megadták a végtisztességet, ez sokat elárul a középkori társadalomról, arról, hogy hogyan bántak a fogyatékkal élő embertársaikkal" - hangsúlyozta Michael MacDonagh, az ír Nemzeti Útépítési Felügyelet vezető régésze.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?