Sámuel, Hajna
18 °C
32 °C

Agyműtéteket végeztek a középkori írek

2009.11.13. 10:06
Minden jel szerint túlélte az agyműtétet az a fiatal nő, aki időszámításunk szerint 800 körül esett át agyműtéten Írországban, a mai Donegal környékén.

Donegalban egy útépítés során bukkantak arra a középkori temetőre, ahová a VII-IX. századtól egészen a XVI. századig temetkeztek. Az itt feltárt 1300 férfi, nő és gyermek földi maradványai alapján a tudósok megismerhetik, milyen betegségekben szenvedtek a térség lakosai a középkorban.

Bár a csontmaradványok vizsgálata még a kezdetén tart, az antropológusok már megállapították, hogy a helyi közösség tagjai közül voltak, akik tuberkulózisban szenvedtek, és előfordultak daganatos megbetegedések is. Jó néhányan erőszakos halált haltak, legalábbis erről tanúskodnak a koponyájukra mért kardvágások. Három kamasz csontjain is fegyver okozta sérülés látható, aminek alapján meg lehet becsülni, hogy körülbelül hány éves korban találták elég érettnek a fiatalokat a fegyverforgatásra.

Sok olyan csontkárosodást találtak, amelyek fertőzésnek tudhatók be. Fiatal gyermekek maradványai arról tanúskodnak, hogy C-vitamin hiánya miatt skorbutban betegedtek meg. A kicsik közül sokan vashiányos anémiában (vérszegénységben) szenvedtek. A skorbut és a vérszegénység a korabeli étrend hiányosságairól árulkodik.

Egy fiatal nő agyműtét miatt koponyalékelésen esett át. A csont a seb helyén növekedésnek indult, vagyis a beteg túlélte a műtétet. A legérdekesebb lelet egy fiatal férfié, aki összenőtt alsó végtagokkal született. "A férfi 30 éves kora körül hunyt el, ez megfelelt az akkori átlagéletkornak. Mindenhová vinni kellett a férfit, akinek megadták a végtisztességet, ez sokat elárul a középkori társadalomról, arról, hogy hogyan bántak a fogyatékkal élő embertársaikkal" - hangsúlyozta Michael MacDonagh, az ír Nemzeti Útépítési Felügyelet vezető régésze.