Judit
2 °C
7 °C

Végleg elnémulhat az egyik Mars-járó

2009.11.13. 15:49
Áprilisban került laza szerkezetű területre a tervezett élettartalmának hússzorosát megélt, sánta Spirit, azóta nem sikerült kikeverednie onnan. Ha a kereket továbbra is elforognak, elbúcsúzhatunk a nagy páros egyik tagjától.

A NASA tudósai előálltak egy tervvel, ami segíthet kiszabadítani a Marson homokcsapdába akadt Spiritet. Az űrkutatási hivatal ugyanakkor emlékeztetett arra, hogy semmi sem garantálja a sikert. Ha nem válik be a terv, a népszerű robot befejezi pályafutását.

Új parancsot adnak neki

A rover irányítói hétfőn küldik el a manőverezésre vonatkozó első parancssort a Spiritnek, hogy az kikeveredjen valahogy arról a laza talajjal borított területről, ahová fél évvel ezelőtt jutott. Telefonos konferenciájukon a szakértők elmondták, hogy optimisták a lehetőségeiket illetően, ugyanakkor elismerték azt is, hogy a mostani a legkomolyabb probléma, amivel szembenéztek a Spirit és az Opportunity három hónaposra szánt, valójában hat éve tartó küldetése során. Éppen ezért felkészültek arra is, hogy búcsút mondjanak az egyik rovernek.

A szakértők egyelőre azonban minden szinten összedolgoznak, a tervezők, az üzemeltetők, a NASA mérnökei mind azon munkálkodnak, hogy kimenekítsék valahogy az emberiséget rengeteg hasznos adattal ellátó robotot a csapdából. „Olyan, mintha a gyerekünket küldtük volna ki a világűrbe. Bizakodunk, de nagyon fel is zaklat minket ez a helyzet” – mondta el Ashley Stroupe, a Spirit egyik irányítója.

A roverek élettartalma elérte az eredetileg tervezett hússzorosát, túléltek több marsi telet, és megküzdöttek a bolygó homokviharaival is, amikről azt hitték, egyszer majd a robotok pusztulását okozzák.

Tolatva fedezett fel

A Spirit számos technológiai meghibásodásától függetlenül is képes volt teljesíteni feladatát: például tolatva közlekedett, mert az egyik első kereke működésképtelenné vált. Akkor is épp visszafele haladt, amikor a Gusev kráter közelében elakadt a laza összetételű talajban. A robot egyik kereke túlságosan mélyre ásta magát a homokban és most képtelen kivonszolni magát onnan. Mivel a Mars légköre száraz és a gravitáció is alacsonyabb a Földinél, ezért más szerkezetű a talaj: mélyebben is lazább, homokos a bolygót takaró réteg, így sokkal nehezebb megkapaszkodni benne.

Miután áprilisban elakadt a jármű, a Földön elkezdték tesztelni a hasonmását homokos környezetben, de nem jöttek rá a megoldásra. A legújabb tervek szerint a Spirit arra megy majd ki, amerre betévedt: először hatszor megforgatja kerekeit, hogy a mérnökök fel tudják mérni, pontosan milyen körülmények közt van most a jármű. Ha sikerül bármilyen keményebb talajt találni a kereket alatt, a Spirit kiszabadulhat, ha nem, akkor állomásként folytatja a robot. Ez azonban nem hosszú távú terv, mivel a mozgásképtelen rover nem tudna megfelelő helyet találni a marsi tél átvészelésére, így valószínűleg a következő hideg évszak elvinné.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?