Nándor
8 °C
19 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Nemi szervével épít szarpáncélt egy bogár

2009.11.13. 13:00
Egy világszerte elterjedt növénykártevő páncéljáról kiderült, hogy ürülékből van. A ragadozók elkerülik a mozgó szarkupacot.

Amikor a platánfák levelét pusztító Neochlamisus platani nevű bogár lerakja a petéit, az ürülékéből készít védőpáncélt az utódoknak. A nőstények a potrohukban lévő nemi szervükkel formálnak négyszögletes trágyalapokat, és azokat egyesével helyezik rá a petékre.

Nplatanimatingonsyc

A Vanderbilt egyetemen evolúciós ökológiával foglalkozó David Funk a munkatársaival megfigyelte, hogy a lárvák épp csak akkora egy rést ütnek a szarpáncélon, hogy a fejük és a lábaik kiférjenek. Így továbbra is védettséget élveznek, de mozogni és táplálkozni is képesek.

Egész fiatalkorukat a páncélban töltik, sőt, a saját ürülékükkel tovább építik, bővítgetik azt, hogy kényelmesen elférjenek. Ivarérett korukban vágják ki magukat a páncélból.

A tudósok azt is megnézték, hogy valóban hatékony-e a védekezési módszer. A trágyapáncélos bogarat összeeresztették három ragadozóval: egy poloskaszerű bogárral, amely a szájszervével szívja ki az áldozata testnedveit, egy közönséges tücsökkel, amely erős szájszervével támad, valamint egy pókkal, amely emésztőnedveit fecskendezi be az áldozatába.

A kísérletekből kiderült, hogy szarból is érdemes várat építeni. Előfordul, hogy a ragadozók az ürüléke alapján követik az áldozatukat, de a három ragadozó ízeltlábú nem gondolta, hogy ínyenc csemegét rejt a mozgó szarkupac. Persze a Neochlamisus platani védekezése sem tökéletes, az ivaréretté váló bogarak ugyanis levetik a páncélt, és ilyenkor sok egyed rögtön a ragadozók áldozatává válik.