Menyhért, Mirjam
17 °C
28 °C
Index - In English In English Eng

Szenzációs dinoszauruszleletet találtak

2009.11.13. 09:39
Eddig négy új dinoszauruszfaj maradványait tárta fel az a paleontológus expedíció, ami 2006 óta folytat kisebb-nagyobb megszakításokkal ásatásokat Dél-Afrikában.

A johannesburgi Witwatersrand egyetem professzora, Adam Yates által vezetett kutatócsoport most jutott el addig, hogy a négyből az első dinoszauruszt a megtalált csontok alapján megpróbálják rekonstruálni. A több mint 300 csont alapján egy hat méter hosszú, három méter magas, fura, görnyedt testtartású állat képe rajzolódott ki. Az Aardonyx celestae tudományos nevet kapott faj a tudósok szerint átmeneti jellegeket mutató faj lehet a dinoszauruszok evolúciójában.

A korai, proszauropodnak nevezett dinoszauruszok két lábon járó, jellemzően növényevő fajok voltak, és később ők alakultak át a Földön járt legnagyobb szárazföldi élőlényekké, a hatalmas testű, négy cölöpszerű lábon járó, hosszú, vékony nyakukon kicsi fejet hordó szauropodokká. Eddig ennek az evolúciós szakaszra csak közvetett bizonyítékokat találtak a kutatók, akik úgy vélik, hogy a bőséggel rendelkezésre álló növényi táplálék miatt nőttek egyre nagyobbra a dinoszauruszok, és egy idő után hátránnyá vált számukra a két láb, amin egyre nehezebben tudták egyensúlyozni a többtonnás testüket.

Az Aardonyx celestae abban a fejlődési fázisban élt, amikor még két lábon mozgott általában, de előredőlt testtel, görnyedten járt, és a mellső két lába más sokkal erősebb és fejlettebb volt, mint a kétlábúak elkorcsosult első végtagjai, így alkalomadtán négy lábra tudott ereszkedni. Kifejlett állapotban akár 16-18 méter hosszúra, és fél tonnásra is megnőhetett. A megtalált és rekonstruált példány egy dzsungel és egy sivatagos terület határán élt, és valószínűleg egy nagyobb szárazság idején pusztult el.

A másik három, újonnan felfedezett dinoszaurusz közül a rejtélyes, eddig csak Carnivore X néven emlegetett ragadozót tartják a legizgalmasabb leletnek a kutatók, aminek a fogazata semmire nem hasonlít, amit eddig dinoszauruszoknál láttak a paleontológusok.