Erzsébet
1 °C
4 °C

Szenzációs dinoszauruszleletet találtak

2009.11.13. 09:39
Eddig négy új dinoszauruszfaj maradványait tárta fel az a paleontológus expedíció, ami 2006 óta folytat kisebb-nagyobb megszakításokkal ásatásokat Dél-Afrikában.

A johannesburgi Witwatersrand egyetem professzora, Adam Yates által vezetett kutatócsoport most jutott el addig, hogy a négyből az első dinoszauruszt a megtalált csontok alapján megpróbálják rekonstruálni. A több mint 300 csont alapján egy hat méter hosszú, három méter magas, fura, görnyedt testtartású állat képe rajzolódott ki. Az Aardonyx celestae tudományos nevet kapott faj a tudósok szerint átmeneti jellegeket mutató faj lehet a dinoszauruszok evolúciójában.

A korai, proszauropodnak nevezett dinoszauruszok két lábon járó, jellemzően növényevő fajok voltak, és később ők alakultak át a Földön járt legnagyobb szárazföldi élőlényekké, a hatalmas testű, négy cölöpszerű lábon járó, hosszú, vékony nyakukon kicsi fejet hordó szauropodokká. Eddig ennek az evolúciós szakaszra csak közvetett bizonyítékokat találtak a kutatók, akik úgy vélik, hogy a bőséggel rendelkezésre álló növényi táplálék miatt nőttek egyre nagyobbra a dinoszauruszok, és egy idő után hátránnyá vált számukra a két láb, amin egyre nehezebben tudták egyensúlyozni a többtonnás testüket.

Az Aardonyx celestae abban a fejlődési fázisban élt, amikor még két lábon mozgott általában, de előredőlt testtel, görnyedten járt, és a mellső két lába más sokkal erősebb és fejlettebb volt, mint a kétlábúak elkorcsosult első végtagjai, így alkalomadtán négy lábra tudott ereszkedni. Kifejlett állapotban akár 16-18 méter hosszúra, és fél tonnásra is megnőhetett. A megtalált és rekonstruált példány egy dzsungel és egy sivatagos terület határán élt, és valószínűleg egy nagyobb szárazság idején pusztult el.

A másik három, újonnan felfedezett dinoszaurusz közül a rejtélyes, eddig csak Carnivore X néven emlegetett ragadozót tartják a legizgalmasabb leletnek a kutatók, aminek a fogazata semmire nem hasonlít, amit eddig dinoszauruszoknál láttak a paleontológusok.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?