Előd
9 °C
17 °C

Hétfő este startol az Atlantis

2009.11.16. 10:52
Hétfőn indul a Nemzetközi Űrállomásra az Atlantis űrrepülőgép. A legénység várhatóan három űrsétát tesz majd.

Várhatóan hétfőn, magyar isdő szerint este 8 óra 28 perckor indul útnak az Atlantis űrsikló. A startra még múlt csütörtökön adott engedélyt a NASA. Az űrsikló fedélzetén hat asztronauta utazik 11 napos küldetésre a Nemzetközi Űrállomásra (ISS), ahová különböző felszereléseket és pótalkatrészeket szállítanak. Az űrhajósok a tervek szerint három űrsétát is tesznek.

A misszió korábban kezdődött volna, de az amerikai űrkutatási hivatal az Ares–1 kísérleti rakéta kipróbálása miatt négy nappal elhalasztotta az Atlantis startját. Az Ares–1 rakéta viszi majd a magasba a kiöregedett űrsiklókat 2015-ben leváltó Orion űrhajót.

A tervek szerint az amerikaiak az Orionnal küldenek majd 2020-ig újra embert a Holdra. Az Ares–1 csaknem 94 méter hosszú rakéta, ilyen hosszú, karcsú hordozóeszközt senki nem épített az utóbbi harminc évben. Minden idők leghosszabb rakétája az amerikai Saturn-V volt, amelyet 1967 és 1973 között használtak egyebek között a Holdra szálláshoz, ez 111 méteres volt. Az űrrepülőgép rakétái 45 méteresek.

Az Atlantis hétfőn kezdődő küldetése után még további öt űrsiklóküldetés lesz az Egyesült Államokban, mielőtt a tervek szerint befejeződik az űrrepülőgép-program 2010-ben. Az Atlantis csak férfiakkal emelkedik a magasba Charlie Hobaugh, az amerikai haditengerészet ezredesének vezetésével, de már nem csak férfiakkal tér vissza. A legényésg egy nőt is magával hoz az űrállomásról, Nicole Stottot, aki három hónapja él az ISS-en.

A kilövésről élő, magyar nyelvű közvetítés is lesz.