Koronavírus adatok

2022. jan. 19.
Oltottak Kórházban Elhunytak Fertőzöttek
Fábián, Sebestyén
-5 °C
5 °C

India ráhajt a napenergiára

2009.11.16. 17:02
India tíz év alatt húszezer megawattra növelné napenergia-kapacitását, hogy a várhatóan tovább emelkedő energiaigényt legalább részben alternatív forrásból fedezhesse. A nyugati világ örül a hírnek.

India azt tervezi, hogy jelentősen megnöveli napenergiára szánt támogatásának összegét, hogy csökkenteni tudja károsanyag-kibocsátását. Az illetékes minisztérium várhatóan a következő hetekben ismerteti majd szándékait, ugyanakkor Dr. B Bhargava, a hivatal vezetője már elárulta, hogy a közeljövőben jelentősen nőni fog az országban üzemelő naperőművek száma.

Ennek érdekében szorosabbra húzzák a kapcsolatot olyan gyártókkal, mint a Moser Baer India, vagy a Tata BP Solar India, hogy azok a gyártás felpörgetésével kedvezőbb áron tudják kínálni termékeiket.

Túl drága

Jelenleg még ötször annyiba kerül a napenergia, mint a fosszilis energiahordozókból nyert energia, de az indiai szakértők bíznak abban, hogy ha nagyobb tételben rendelnek, a napelemek ára is csökkenhet. Csökkennie kell, mert a jelenlegi árszint mellett aligha van esély a környezetbarát energiaforrás térnyerésére.

India a koppenhágai klímakonferencián ismerteti majd az aggódó világgal elképzeléseit. A nyugati államok komolyan félnek attól, hogy a fejlődő országok környezetszennyező módon zárkóznak majd fel hozzájuk: ha egy átlagos kínaira, indiaira annyi károsanyag-kibocsátás jutna, mint egy amerikaira, ausztrálra, az elviselhetetlen terhet róna a környezetre. Éppen ezért van jelentősége annak, ha India zöldebb utat választva növelné fogyasztását.

A szél az élen

Jelenleg azonban még elhanyagolható szerepet játszik a Nap az ország energiaellátásában, aminek a felét kőolajból fedezik. Az alternatívok részaránya 7,5 százalékos, elsősorban a szélenergiának köszönhetően.

A napenergia viszont ígéretesebb, mert a víz-, és szélenergiával ellentétben szinte mindenhol korlátlan mennyiségben rendelkezésre áll. A kormány terve ezért az, hogy a jelenlegi három megawattról húszezer megawattra növelik a telepített napelemtelepek kapacitását, ami már tíz paksi atomerőmű erejének felelne meg.  • Vennék
  • Bankszámla