Judit
2 °C
7 °C

India ráhajt a napenergiára

2009.11.16. 17:02
India tíz év alatt húszezer megawattra növelné napenergia-kapacitását, hogy a várhatóan tovább emelkedő energiaigényt legalább részben alternatív forrásból fedezhesse. A nyugati világ örül a hírnek.

India azt tervezi, hogy jelentősen megnöveli napenergiára szánt támogatásának összegét, hogy csökkenteni tudja károsanyag-kibocsátását. Az illetékes minisztérium várhatóan a következő hetekben ismerteti majd szándékait, ugyanakkor Dr. B Bhargava, a hivatal vezetője már elárulta, hogy a közeljövőben jelentősen nőni fog az országban üzemelő naperőművek száma.

Ennek érdekében szorosabbra húzzák a kapcsolatot olyan gyártókkal, mint a Moser Baer India, vagy a Tata BP Solar India, hogy azok a gyártás felpörgetésével kedvezőbb áron tudják kínálni termékeiket.

Túl drága

Jelenleg még ötször annyiba kerül a napenergia, mint a fosszilis energiahordozókból nyert energia, de az indiai szakértők bíznak abban, hogy ha nagyobb tételben rendelnek, a napelemek ára is csökkenhet. Csökkennie kell, mert a jelenlegi árszint mellett aligha van esély a környezetbarát energiaforrás térnyerésére.

India a koppenhágai klímakonferencián ismerteti majd az aggódó világgal elképzeléseit. A nyugati államok komolyan félnek attól, hogy a fejlődő országok környezetszennyező módon zárkóznak majd fel hozzájuk: ha egy átlagos kínaira, indiaira annyi károsanyag-kibocsátás jutna, mint egy amerikaira, ausztrálra, az elviselhetetlen terhet róna a környezetre. Éppen ezért van jelentősége annak, ha India zöldebb utat választva növelné fogyasztását.

A szél az élen

Jelenleg azonban még elhanyagolható szerepet játszik a Nap az ország energiaellátásában, aminek a felét kőolajból fedezik. Az alternatívok részaránya 7,5 százalékos, elsősorban a szélenergiának köszönhetően.

A napenergia viszont ígéretesebb, mert a víz-, és szélenergiával ellentétben szinte mindenhol korlátlan mennyiségben rendelkezésre áll. A kormány terve ezért az, hogy a jelenlegi három megawattról húszezer megawattra növelik a telepített napelemtelepek kapacitását, ami már tíz paksi atomerőmű erejének felelne meg.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?