Gusztáv
3 °C
7 °C

Negyedmillió ausztrál háztartást fenyeget a tengerszintek emelkedése

2009.11.16. 12:06
Ausztrália tengerparti házainak közel negyede, azaz mintegy 250 ezer lakóépület kerülhet víz alá az évszázad végéig, ha nem sikerül megállítani a tengerek szintjének emelkedését - derül ki egy ausztrál kormányzati jelentésből.

A Penny Wong éghajlatváltozási és vízügyi miniszter által közzétett tanulmány szerint az ország partvidékein létesült lakóházak közül 157-247 ezret fenyeget veszély, ha a tengerszint 1,1 méterrel magasabb lesz. "Ismereteink szerint éghajlatunk gyorsabban változik, mint azt korábban gondolták. A hatások is sokkal súlyosabbak lesznek a tengerszint emelkedésével, heves viharokkal és az egyre gyakoribbá váló áradásokkal" – mondta a miniszter.

Wong szerint a jelentés egyértelműen jelzi a szén-dioxid-kibocsátás csökkentésének fontosságát. A mérséklés érdekében a kormány szeretné elfogadtatni az üvegházhatást okozó gázok kereskedelméről szóló tervezetet. "Ausztráliának alkalmazkodnia kell a klímaváltozás elkerülhetetlen következményeihez" – hangsúlyozta a miniszter.

Ausztrália a világ legnagyobb szénexportőre, 1,5 százalékkal járul hozzá a globális szén-dioxid-kibocsátáshoz, illetve az egy főre jutó üvegházhatást okozó gázkibocsátás terén is az élbolyhoz tartozik.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!