Lukács
5 °C
20 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Negyedmillió ausztrál háztartást fenyeget a tengerszintek emelkedése

2009.11.16. 12:06
Ausztrália tengerparti házainak közel negyede, azaz mintegy 250 ezer lakóépület kerülhet víz alá az évszázad végéig, ha nem sikerül megállítani a tengerek szintjének emelkedését - derül ki egy ausztrál kormányzati jelentésből.

A Penny Wong éghajlatváltozási és vízügyi miniszter által közzétett tanulmány szerint az ország partvidékein létesült lakóházak közül 157-247 ezret fenyeget veszély, ha a tengerszint 1,1 méterrel magasabb lesz. "Ismereteink szerint éghajlatunk gyorsabban változik, mint azt korábban gondolták. A hatások is sokkal súlyosabbak lesznek a tengerszint emelkedésével, heves viharokkal és az egyre gyakoribbá váló áradásokkal" – mondta a miniszter.

Wong szerint a jelentés egyértelműen jelzi a szén-dioxid-kibocsátás csökkentésének fontosságát. A mérséklés érdekében a kormány szeretné elfogadtatni az üvegházhatást okozó gázok kereskedelméről szóló tervezetet. "Ausztráliának alkalmazkodnia kell a klímaváltozás elkerülhetetlen következményeihez" – hangsúlyozta a miniszter.

Ausztrália a világ legnagyobb szénexportőre, 1,5 százalékkal járul hozzá a globális szén-dioxid-kibocsátáshoz, illetve az egy főre jutó üvegházhatást okozó gázkibocsátás terén is az élbolyhoz tartozik.