Nándor
8 °C
19 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Másfél millió forint kellene a megsüllyedt csillagvizsgáló felújítására

2009.11.17. 17:00 Módosítva: 2009-11-18 10:10:18
Megrepedtek a Szegedi Csillagvizsgáló falai és eltört a koszorú. Az épület még nem életveszélyes, de az obszervatóriumot működtető alapítványnak nincs 1,5 millió forintja a szükséges javítások elvégzéséhez.

Az 1991-ben épült Szegedi Csillagvizsgáló megsüllyedt, ezáltal a falak és a kupolát tartó oszlopok megrepedtek, írta meg a Szegedma.hu. A falakat összetartó koszorú eltört. Szatmáry Károly, a Szegedi Tudományegyetem Természettudományi és Informatikai Kar Fizikus Tanszékcsoport Kísérleti Fizikai Tanszékének egyetemi docense, a Szegedi Csillagvizsgáló Alapítvány titkára elmondta, a süllyedésért az épület alatt húzódó szürkeagyag-réteg, a csapadékmentes nyár és a nem megfelelő alapozás a felelős.

“A nyáron a talajvíz a megszokott 60 centiméter helyett 290 centiméterre süllyedt. A vízhiányos szürkeagyag-réteg ilyen esetben akár tíz százalékot is veszthet térfogatából” – hallottuk a csillagásztól. Hozzátette: az épületet nem kellett életveszélyessé nyilvánítani, így péntek esténként fogadhatják az érdeklődőket. Szerencsére a több millió forint értékű távcső és tartóoszlopai nem rongálódtak meg.

Másfél millió forint kellene a megsüllyedt csillagvizsgáló felújítására

Az obszervatórium ilyen állapotban nem maradhat, hiszen az oktatás mellett nemzetközi szintű kutatások is folynak. Szatmáry Károly szerint leghamarabb tavasszal kezdhetik el a süllyedés megállítását. Ha az egyszerűbb megoldást választják, és cementiszapot pumpálnak az épület alatti talajba, az 1 millió 500 ezer forintba kerül. Ha mindezt műgyantával végzik el, akkor a költség a duplája. Valószínűsíthető, hogy az alapot is meg kell erősíteni, mert a kivitelezésnél nem az előírásnak megfelelő 2 méter 60 centire ástak.

A belső felújításoknál a Kísérleti Fizikai Tanszék jól felszerelt műhelyére támaszkodhatunk, és a megrepedt falakat acélszerkezetes összehúzással állítjuk helyre. Ezt megpróbáljuk önerőből megvalósítani” – mondta Szatmáry Károly.

Ugyanakkor Szatmáry Károly abban is bízik, hogy turisztikai pályázaton nyernek annyi pénzt, amely fedezné a felújítási költségek egy részét. Az obszervatórium Szeged egyik kiemelt turisztikai célpontja, ennek ellenére az alapítvány turisztikai fejlesztési támogatásban még nem részesült. A csillagvizsgáló évi 500 ezer forintból gazdálkodik, minderre úgy képes, hogy az egyetemi oktatók és hallgatók ellenszolgáltatás nélkül fogadják a vendégeket.