Zelma, Rajmund
-5 °C
-1 °C

Szétválasztották a fejüknél összenőtt ikreket

2009.11.17. 11:00
25 órás sebészi beavatkozás után kedd reggelre sikeresen választotta szét egy 16 fős melbourne-i műtéti csapat a fejüknél összenőtt bangladesi ikerlányokat, akik koponyacsontjának, agyszöveteinek és véredényeinek egy része is közös volt.
trikri250

Túl korai bármit tudni arról, hogy a kétéves TrisHna és KrisHna elszenvedett-e valamiféle agysérülést a maratoni operáció során, a műtétről kiérkező egyik orvos 50-50 százalékos lehetőséget adott mindkét kimenetelnek. A lányokat mesterséges kómában tartják megfigyelés alatt még néhány napig.

Az orvoscsoport hétfőn reggel fogott hozzá a szétválasztás első lépéséhez. "A csapatoknak sikerült elválasztani az ikrek agyát, és mindketten nagyon jól vannak" - közölte Leo Donnan, a Royal Children's Hospital vezetője az újságírókkal. Az ezt követő helyreállító sebészi beavatkozás további öt órán át tartott. A lányok koponyájának újraépítéséhez saját bőrükön és átültetett csontszöveteiken kívül mesterséges anyagokat is felhasználtak a plasztikai sebészek.

Donnan elmondása szerint a lányok egyébként egészségesek voltak, minden megvan a lehető legjobb kimenetelhez, ám azt nem tudják megjósolni, hogy a szervezetük miként épül fel a műtétből.

 
trikri

Az ikreket 2007-ben vitette egy bangladesi árvaházból Ausztráliába a Children First elnevezésű alapítvány, és azóta már több, a szétválasztást előkészítő műtéten átestek.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!