Orsolya
7 °C
14 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Szétválasztották a fejüknél összenőtt ikreket

2009.11.17. 11:00
25 órás sebészi beavatkozás után kedd reggelre sikeresen választotta szét egy 16 fős melbourne-i műtéti csapat a fejüknél összenőtt bangladesi ikerlányokat, akik koponyacsontjának, agyszöveteinek és véredényeinek egy része is közös volt.
trikri250

Túl korai bármit tudni arról, hogy a kétéves TrisHna és KrisHna elszenvedett-e valamiféle agysérülést a maratoni operáció során, a műtétről kiérkező egyik orvos 50-50 százalékos lehetőséget adott mindkét kimenetelnek. A lányokat mesterséges kómában tartják megfigyelés alatt még néhány napig.

Az orvoscsoport hétfőn reggel fogott hozzá a szétválasztás első lépéséhez. "A csapatoknak sikerült elválasztani az ikrek agyát, és mindketten nagyon jól vannak" - közölte Leo Donnan, a Royal Children's Hospital vezetője az újságírókkal. Az ezt követő helyreállító sebészi beavatkozás további öt órán át tartott. A lányok koponyájának újraépítéséhez saját bőrükön és átültetett csontszöveteiken kívül mesterséges anyagokat is felhasználtak a plasztikai sebészek.

Donnan elmondása szerint a lányok egyébként egészségesek voltak, minden megvan a lehető legjobb kimenetelhez, ám azt nem tudják megjósolni, hogy a szervezetük miként épül fel a műtétből.

 
trikri

Az ikreket 2007-ben vitette egy bangladesi árvaházból Ausztráliába a Children First elnevezésű alapítvány, és azóta már több, a szétválasztást előkészítő műtéten átestek.