Júlia, Rita
EUR 384,12 Ft
USD 364,25 Ft
13 °C
25 °C

Csodás képek térhatású fraktálokról

2009.11.18. 10:38
Eddig csak két dimenzióban élvezhettük a fraktálokat, de most elkészült a végtelenített képek térhatású verziója. Az alkotók saját szoftvert fejlesztettek, hogy elkészítsék a képeket.

Benoit Mandelbrot leghíresebb kutatási eredményét, a Mandelbrot-halmazt azok is ismerhetik, akik nem tudnak a Lévy-eloszlásról vagy az Olbers-paradoxonról, viszont szeretnek színes képeket nézegetni. A francia-amerikai matematikus által kitalált fraktálok látványos világa órákra magába szippantja az embert, de eddig csak két dimenzióban lehetett elmerülni a színes képekben.

A Skytopián és a Fractal Forumon gyülekező rajongó matematikusok és programozók addig bővítgették az eredeti képletet, amíg sikerült hasonlóan lenyűgöző képeket készíteniük, már három dimenzióban. A térhatású objektumokban – amiket Mandelbulbnak neveztek el – tízmilliószoros nagyításig zoomoltak.

A 3D-s képek generálásához szükséges képletet közzétették, de az ismert modellezőszoftverek nem támogatják, a rajongók saját renderelőmotorral hozták létre a képeket. A képek nagyfelbontású verzióját kinyomtatva meg is lehet vásárolni.

A Meta továbbra is korlátozza az Index Facebook elérését, így hiába követ minket, híreink nem követik Önt. Facebook-videón mutatjuk, mi lehet ennek az egyik ellenszere, de ha első kézből akar értesülni a legfontosabb hírekről, töltse le az applikációnkat az App Store-ból vagy a Google Playből, illetve kövesse Twitter-csatornánkat!  • Vennék
  • Hírek