Előd
8 °C
17 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Csodás képek térhatású fraktálokról

2009.11.18. 10:38
Eddig csak két dimenzióban élvezhettük a fraktálokat, de most elkészült a végtelenített képek térhatású verziója. Az alkotók saját szoftvert fejlesztettek, hogy elkészítsék a képeket.

Benoit Mandelbrot leghíresebb kutatási eredményét, a Mandelbrot-halmazt azok is ismerhetik, akik nem tudnak a Lévy-eloszlásról vagy az Olbers-paradoxonról, viszont szeretnek színes képeket nézegetni. A francia-amerikai matematikus által kitalált fraktálok látványos világa órákra magába szippantja az embert, de eddig csak két dimenzióban lehetett elmerülni a színes képekben.

A Skytopián és a Fractal Forumon gyülekező rajongó matematikusok és programozók addig bővítgették az eredeti képletet, amíg sikerült hasonlóan lenyűgöző képeket készíteniük, már három dimenzióban. A térhatású objektumokban – amiket Mandelbulbnak neveztek el – tízmilliószoros nagyításig zoomoltak.

A 3D-s képek generálásához szükséges képletet közzétették, de az ismert modellezőszoftverek nem támogatják, a rajongók saját renderelőmotorral hozták létre a képeket. A képek nagyfelbontású verzióját kinyomtatva meg is lehet vásárolni.