Ödön
1 °C
11 °C

Véletlenül találták fel a női Viagrát

2009.11.18. 13:26
Antidepresszánsnak készült, a teszteken megbukott, viszont kiderült, hogy egy mellékhatása jobban feltüzeli a női szexuális étvágyat mint eddig bármilyen gyógyszer - így született a női Viagrának kikiáltott Flibanserin.

A European Society for Sexual Medicine szervezet lyoni konferenciáján mutatta be egy amerikai kutatócsoport a Flibanserin nevű szert, ami minden eddiginél hatékonyabban tüzeli fel a nőkben a szexuális vágyat. A szert kifejlesztő csapat vezetője, John Thorp, a University of North Carolina professzora elmondta, hogy valójában a véletlennek köszönhetik a felfedezést, ugyanis a Flibanserint eredetileg antidepresszánsnak szánták. Már az első teszteken csúfosan megbukott, viszont meglepő mellékhatásokat produkált. A történet hasonlít a Viagra sztorijára, amit eredetileg szintén nem potencianövelőnek szántak, hanem szívgyógyszernek.

A Flibanserint az állatkísérletek után kétezer női tesztalanyon próbálták ki Amerikában, Kanadában és Európában, akik a szexuális étvágyuk növekedéséről és sokkal kielégítőbb nemi életről számoltak be, miután napi 100 milligrammos agagokban szedni kezdték a szert. „A csökkenő nemi vágy a legelterjedtebb szexuális probléma a nők körében, olyan mint a merevedési zavar a férfiaknál” – mondta Thorp a konferencián, aki szerint az ilyesfajta zavarokat tökéletesen lehet majd kezelni a gyógyszerrel.

A bejelentés nem aratott osztatlan sikert a kollégák között, főleg szexuálpszichológusok hangoztatták, hogy az ilyesfajta problémák nagyon sokszor lelki eredetűek, és a gyógyszeres kezelés azokat nem oldja meg, viszont a tünetek elfedésével hosszú távon csak súlyosabbá teszi a helyzetet. Irwin Nazareth, a University College London professzora pedig azt hozta fel ellenérvként, hogy nem lehet általános meghatározást adni arra, mikor számít normálisnak, vagy túl alacsonynak egy nő libidója, és azt mesterségesen, gyógyszerekkel piszkálni felelőtlenség lehet.

A gyógyszer kifejlesztői is hangsúlyozzák, hogy kizárólag olyan esetekben ajánlják a Flibanserint, amikor a libidó csökkenésének fizikális okai vannak, ilyenkor viszont nemcsak a nemi élettel, de a nő önbizalmával és a kapcsolatával is csodát tehet a szer.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?