Árpád
-2 °C
4 °C

A szétválasztott ikrek egyike már beszél

2009.11.19. 10:10
A héten maratoni műtéttel szétválasztott bangladesi ikerlányok egyikét felébresztették a mesterséges kómából.

Trishna beszél és normálisan viselkedik - közölte csütörtökön a beavatkozást végző melbourne-i műtéti team vezetője. Wirginia Maixner, a Royal Children's Hospital idegsebészetének igazgatója elmondta, a kislány olyan jól van, hogy akár el is hagyhatná az intenzív osztályt.

sziami

Ikertestvérét, Krishnát csütörtökön napközben kezdik lassan visszahozni a mélyaltatásból. A szétválasztás az ő testében és keringésében nagyobb változásokat idézett elő, ezért nála lassabb alkalmazkodásra, felépülésre számítanak az orvosok.

A szakemberek remélik, legkésőbb péntek reggelre megtudják azt is, hogy Krishna agya miként reagált a beavatkozásra. Jó jel, hogy a szerdán elvégzett MRI-vizsgálat nem mutatott agykárosodást, sőt Maixner szerint valóban jó kimenetel jósolható az agyi letapogatás alapján.

A jövő hónapban harmadik évüket betöltő lányok a koponyájuknál összenőve születtek, agyszöveteik és agyi ereik egy része is közös volt. Kedden 25 órás műtéttel választották szét őket, majd egy 6 órás plasztikai helyreállító beavatkozáson is átestek.

Maixner elmondta, hogy felépülésük után először járni kell megtanulniuk az ikreknek, amihez időre és türelemre lesz szükség.

Az összenőtt ikerpárt 2007-ben vitette egy bangladesi árvaházból Ausztráliába a Children First elnevezésű alapítvány, és azóta már több, a szétválasztást előkészítő műtéten is átestek.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?