Máté, Mirella
12 °C
30 °C

A szétválasztott ikrek egyike már beszél

2009.11.19. 10:10
A héten maratoni műtéttel szétválasztott bangladesi ikerlányok egyikét felébresztették a mesterséges kómából.

Trishna beszél és normálisan viselkedik - közölte csütörtökön a beavatkozást végző melbourne-i műtéti team vezetője. Wirginia Maixner, a Royal Children's Hospital idegsebészetének igazgatója elmondta, a kislány olyan jól van, hogy akár el is hagyhatná az intenzív osztályt.

sziami

Ikertestvérét, Krishnát csütörtökön napközben kezdik lassan visszahozni a mélyaltatásból. A szétválasztás az ő testében és keringésében nagyobb változásokat idézett elő, ezért nála lassabb alkalmazkodásra, felépülésre számítanak az orvosok.

A szakemberek remélik, legkésőbb péntek reggelre megtudják azt is, hogy Krishna agya miként reagált a beavatkozásra. Jó jel, hogy a szerdán elvégzett MRI-vizsgálat nem mutatott agykárosodást, sőt Maixner szerint valóban jó kimenetel jósolható az agyi letapogatás alapján.

A jövő hónapban harmadik évüket betöltő lányok a koponyájuknál összenőve születtek, agyszöveteik és agyi ereik egy része is közös volt. Kedden 25 órás műtéttel választották szét őket, majd egy 6 órás plasztikai helyreállító beavatkozáson is átestek.

Maixner elmondta, hogy felépülésük után először járni kell megtanulniuk az ikreknek, amihez időre és türelemre lesz szükség.

Az összenőtt ikerpárt 2007-ben vitette egy bangladesi árvaházból Ausztráliába a Children First elnevezésű alapítvány, és azóta már több, a szétválasztást előkészítő műtéten is átestek.