Antal, Antónia
3 °C
9 °C

Intelligens szemüveg készült

2009.11.19. 10:45 Módosítva: 2009-11-19 10:50:07
Osztrák kutatók olyan szemüveget fejlesztettek ki, amely többek között megmutatja a tűzoltóknak, hogy merre keressék a veszélybe került embereket.

A Spectacles elnevezésű funkcionális szemüveg, amelyet a Linzi Egyetem és a Silhouette International Rt. közösen dolgozott ki, számos kiváló tulajdonsággal rendelkezik. Képes a kerékpáros pulzusszámát mérni, és mutatni neki az utat. A turistának elmagyarázza,hogy milyen látnivalókat szemrevételez éppen. Az operáló sebészt tájékoztatja a beteg légzéséről és véroxigénszintjéről. A vásárlóval pedig tudatja, hogy mennyi a tápértéke a polcon heverő csomag tésztának vagy joghurtnak.

A Linzi Egyetem számítástechnikai intézete a találmányért nemrég megkapta Felső-Ausztria tartomány 2009-es innovációs különdíját.

Az intelligens szemüveg belsejében miniatűr érzékelő-, kijelző-, számítógépes és kommunikációs rendszer található. Az információk a szemüveg belső oldalán, közvetlenül a szem előtt található miniatűr kijelzőrendszer segítségével válnak láthatóvá a felhasználók számára.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!