Lukács
9 °C
19 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Intelligens szemüveg készült

2009.11.19. 10:45 Módosítva: 2009-11-19 10:50:07
Osztrák kutatók olyan szemüveget fejlesztettek ki, amely többek között megmutatja a tűzoltóknak, hogy merre keressék a veszélybe került embereket.

A Spectacles elnevezésű funkcionális szemüveg, amelyet a Linzi Egyetem és a Silhouette International Rt. közösen dolgozott ki, számos kiváló tulajdonsággal rendelkezik. Képes a kerékpáros pulzusszámát mérni, és mutatni neki az utat. A turistának elmagyarázza,hogy milyen látnivalókat szemrevételez éppen. Az operáló sebészt tájékoztatja a beteg légzéséről és véroxigénszintjéről. A vásárlóval pedig tudatja, hogy mennyi a tápértéke a polcon heverő csomag tésztának vagy joghurtnak.

A Linzi Egyetem számítástechnikai intézete a találmányért nemrég megkapta Felső-Ausztria tartomány 2009-es innovációs különdíját.

Az intelligens szemüveg belsejében miniatűr érzékelő-, kijelző-, számítógépes és kommunikációs rendszer található. Az információk a szemüveg belső oldalán, közvetlenül a szem előtt található miniatűr kijelzőrendszer segítségével válnak láthatóvá a felhasználók számára.