Auguszta
-7 °C
0 °C

Befejezte űrsétáját az Atlantis két űrhajósa

2009.11.20. 07:13
Tartalékantennákat helyezett el az ISS külső burkolatán a két amerikai asztronauta. Még két űrséta vár rájuk.

Michael Foreman és Robert Satcher űrsétája hat óra harminchét percig tartott, hét perccel tovább a tervezettnél.

Foreman és Satcher csütörtökön akkor lépett ki a nyílt világűrbe, amikor a Nemzetközi Űrállomás (ISS) - amelyhez egy nappal korábban csatlakozott az Atlantis - Dél-Amerika fölött repült el 350 kilométeres magasságban. A hivatását tekintve sebész Satchernek ez volt az első űrsétája, Foreman korábban már háromszor végzett külső szerelési munkát a világűrben.

A két asztronauta egy tartalékantennát helyezett el az űrállomás külső burkolatán, ammóniatartályhoz csatlakozó csöveket rögzített a Unity amerikai modulon, és karbantartási munkákat is végzett az űrállomás mozgatható platformján, valamint a Kibo japán kutatómodul robotkarján.

A mostani küldetés során az űrhajósok még két űrsétát hajtanak végre szombaton és hétfőn. A tervek szerint szerdán indulnak vissza a Földre kiegészülve az űrbázison augusztus óta tartózkodó Nicole Stott fedélzeti mérnökkel.

Az Atlantis útja az idén az ötödik és egyben az utolsó űrsiklómisszió. A NASA tervei szerint a jövő évben még hatszor indítanak űrrepülőgépet az ISS-re, és ezzel lezárják az 1981-ben kezdett programot. Utoljára várhatóan 2010 szeptemberében, de legkésőbb 2011 elején tesz űrrepülőgép látogatást az ISS-n.

Az amerikai űrkutatási hivatal addig is igyekszik az űrállomásra minél több olyan nagyobb méretű alkatrészt és berendezést eljuttatni, amely csak a űrsiklók rakterében fér el.

A több nemzet összefogásával majdnem készre épített ISS-t még legalább 2015-ig üzemben kívánják tartani, de ellátása jóval szerényebb mértékű lesz azt követően, hogy a három amerikai űrrepülőgépet kivonják a szolgálatból.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!