Piroska
3 °C
4 °C

Őssejtekből állítottak elő bőrt

2009.11.20. 15:20 Módosítva: 2009-11-20 15:24:24
Emberi embrionális őssejtekből állítottak elő "bőroltványokat" francia kutatók, az eljárás reményeik szerint egy napon életmentő lehet az égési sérültek számára.

Az utóbbi több mint két évtizedben az égéssérültek kezelése során bőrsejteket, úgynevezett keratinocitákat vettek az épen maradt bőrfelületükből, majd ezeket növesztették laboratóriumi körülmények között. Az így tenyésztett bőrrel igyekeztek a sebészek pótolni a hiányt.

A folyamat azonban három hetet vesz igénybe, és közben a bőrkárosodás következtében fellépő vízveszteség, és az esetleges sebfertőzés végzetessé válhat a páciens számára.

Két átmeneti módszer is létezik a bőrhiány ideiglenes pótlására. Az égési terület befedésére egyrészt a hullákból nyert, speciális kezelésnek alávetett bőrt alkalmaznak, ám ez a forrás igen korlátozottan áll a gyógyítók rendelkezésére. Másrészt használnak bioszintetikus bőrpótlékokat, beleértve szarvasmarha-kollagént. Mindkét eljárás a kilökődés veszélyével jár.

Az új eljárás, amelyről a francia kutatók a The Lancet brit orvosi hetilapban számolnak be, humán embriók úgynevezett multipotens őssejtjeit alkalmazták. Az őssejteket korai, néhány napos magzati kezdeményekből nyerték, amelyekből engedélyezték sejtvonalak előállítását. Ezek a hathatós őssejtek bármilyen testszövetet képesek előállítani.

A franciaországi őssejtterápiás intézet munkatársai Christine Baldeschivel az élen az őssejteket tápláló sejtekre helyezte. A következő 40 nap során a sejttandemek növekedését gyógyszerkeverék segítette, majd mesterséges, a bőr szerkezetét imitáló anyaghoz kapcsolták őket.

A keratinocitaszerű sejtekkel öt laboratóriumi egeret oltottak be, amelyek 12 hét leforgása alatt egészséges bőrt fejlesztettek ki.

Marc Peschanski, aki részt vett a kísérletekben, azt emelte ki, hogy az eljárást alkalmassá kell tenni emberi alkalmazásra.

"A klinikai vizsgálatokat 2011 végéig tervezzük befejezni, ám ez a dátum feltételes, mivel számos tényező késleltethet minket" - hangsúlyozta Marc Peschanski.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!