Hedvig
5 °C
23 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Táplálkozástani horror a popcorn

2009.11.20. 11:15 Módosítva: 2009-11-20 11:19:07
Túl nagy a zsírtartalma és a kalóriatartalma is túlzás annak a pattogatott kukoricának, amit az egyik legnagyobb amerikai mozihálózatnál szolgálnak fel.

Egy nonprofit szervezet vizsgálata szerint a valódi szörnyűség az, amit a nézők falnak és vedelnek a filmnézés közben pattogatott kukorica és üdítőital formájában.

A Közérdekű Tudományos Központ (CSPI) elnevezési civil szervezet táplálkozástudományi elemzést készíttetett a legnagyobb amerikai mozihálózatok által felszolgált pattogatott kukoricáról és üdítőitlaról. Az eredmény sokkoló.

A Regal mozihálózatban kapható közepes pattogatott kukorica és üdítőital együtt 1.610 kalóriát és körülbelül 60 gramm telített zsírt tartalmaz. Ez annyi, mint 3 darab McDonalds-féle hamburger, megtetézve 12 adag vajjal.

A második legnagyobb amerikai mozihálózatnál, az AMC-nél a nagy adag pattogatott kukorica energiaértéke 1.030 kalória, és benne a telített zsír 57 gramm.

A nonprofit szervezet azt is megállapította, hogy a két mozihálózat kisebbnek tünteti fel a kukoricája és üdítője kalóriaértékét a ténylegesnél.

A tanulmány feltételezi, hogy a mozis pattogatott kukoricának azért ilyen kiugróan magas a telítettzsír-tartalma, mert kókuszolajat használnak a pirításhoz. A repceolajban sütött kukoricának alacsonyabb a telítettzsír-tartalma, de a kalóriaértéke nagyjából ugyanakkora.