Timót, Xénia
-3 °C
4 °C

Táplálkozástani horror a popcorn

2009.11.20. 11:15 Módosítva: 2009-11-20 11:19:07
Túl nagy a zsírtartalma és a kalóriatartalma is túlzás annak a pattogatott kukoricának, amit az egyik legnagyobb amerikai mozihálózatnál szolgálnak fel.

Egy nonprofit szervezet vizsgálata szerint a valódi szörnyűség az, amit a nézők falnak és vedelnek a filmnézés közben pattogatott kukorica és üdítőital formájában.

A Közérdekű Tudományos Központ (CSPI) elnevezési civil szervezet táplálkozástudományi elemzést készíttetett a legnagyobb amerikai mozihálózatok által felszolgált pattogatott kukoricáról és üdítőitlaról. Az eredmény sokkoló.

A Regal mozihálózatban kapható közepes pattogatott kukorica és üdítőital együtt 1.610 kalóriát és körülbelül 60 gramm telített zsírt tartalmaz. Ez annyi, mint 3 darab McDonalds-féle hamburger, megtetézve 12 adag vajjal.

A második legnagyobb amerikai mozihálózatnál, az AMC-nél a nagy adag pattogatott kukorica energiaértéke 1.030 kalória, és benne a telített zsír 57 gramm.

A nonprofit szervezet azt is megállapította, hogy a két mozihálózat kisebbnek tünteti fel a kukoricája és üdítője kalóriaértékét a ténylegesnél.

A tanulmány feltételezi, hogy a mozis pattogatott kukoricának azért ilyen kiugróan magas a telítettzsír-tartalma, mert kókuszolajat használnak a pirításhoz. A repceolajban sütött kukoricának alacsonyabb a telítettzsír-tartalma, de a kalóriaértéke nagyjából ugyanakkora.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!