Gál
6 °C
22 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Egyre többet gyomirtóznak

2009.11.23. 12:02
A géntechnológia azt ígérte, hogy a forradalmi módszerrel alig lesz szükség irtószerekre. Egy friss jelentés szerint ennek éppen az ellenkezője igaz.

Tizenhárom évvel ezelőtt engedélyezték a génmódosított növények kereskedelmi célú termesztését, és azóta mintegy 145 millió kilogrammal nőtt a peszticidek felhasználása.

Charles Benbrooknak, az amerikai Organikus Központ kutatójának tanulmánya szerint ennek egyik oka, hogy rohamosan nőtt a gyomirtókkal szemben immúnis gyomnövények száma. Felmérése az amerikai mezőgazdasági minisztérium adatain alapult.

Az érintett gazdálkodók természetesen még több vegyi anyaggal próbálják legyőzni a gyomokat, mondta a Der Standard című osztrák lapnak Werner Müller, a Global 2000 osztrák környezetvédelmi szervezet géntechnológiai szakértője. Kilátástalan küzdelmükben egyre brutálisabb eszközökhöz nyúlnak, például olyan őskövületnek tekinthető gyomirtókhoz, mint a parakvát, vagy a hírhedt 2,4-D, amelyet az amerikaiak a vietnami háborúban vettettek be Agent Orange néven.