Tizenhétezer tengeri szörnyet találtak

2009.11.23. 12:05
Sokkal változatosabb, fajokban gazdagabb élet rejtőzik az óceánok sötétségbe burkolózó mélyén, mint korábban gondolták a tudósok, derül ki a tengeri életformákat lajstromba vevő tízéves kutatás legújabb eredményeiből.

A fény körülbelül 200 méteres mélységig hatol le a tengerben, ezután már az örökké sötét zóna következik, amelynek élővilágát az elmúlt években ötezer méteres mélységig vizsgálták. A hatalmas nyomású, fagyos mélységekben a kutatók összesen 17650 fajt azonosítottak, köztük rákokat, korallokat, tengeri csillagokat, világító medúzákat és olyan csöves férgeket, amelyek a tengerfenékből szivárgó olajjal táplálkoznak.

A mélytengeri lények táplálkozása alkalmazkodik élőhelyükhöz: vannak, amelyek az olajat és metánt lebontó baktériumokat hasznosítanak, mások alámerülő tetemeket fogyasztanak. Egyes fajok az elpusztult bálnák csontvázával táplálkoznak.

A napfény teljes hiányát egyes fajok saját fény kibocsátásával helyettesítik; a fényjelek a táplálékszerzésben és a szaporodásnál játszanak szerepet. Az akár kétméteres hosszt is elérő, kocsonyás testű, uszonyos polipok a mélység nagyobb élőlényei közé tartoznak, azonban az ő méretük is elmarad egyes medúzafajokétól, amelyek testhossza a kékbálnáét is meghaladhatja.

A kutatók a globális felmelegedésre utaló jeleket is találtak vizsgálódásuk során: ezek közé tartozik a víz melegedése és savasodása. Az utóbbit a légköri szén-dioxid elnyelése okozza.

A mélytengerek élővilágának feltérképezése a kilenc éve folyó nagyobb program, a Tengeri Életformák Számbavételének része (Census of Marine Life, COML). A várhatóan 2010 októberében lezáruló kutatásban 80 ország több mint 2 ezer tudósa vesz részt. A felmérés végén egy nagyközönségnek szóló ismeretterjesztő munka, egy szakmai köröknek szóló összefoglaló kötet, valamint egy biodiverzitást taglaló könyv megjelentetését tervezik.  • Hírek
  • Hírek