Nándor
8 °C
19 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Tizenhétezer tengeri szörnyet találtak

2009.11.23. 12:05
Sokkal változatosabb, fajokban gazdagabb élet rejtőzik az óceánok sötétségbe burkolózó mélyén, mint korábban gondolták a tudósok, derül ki a tengeri életformákat lajstromba vevő tízéves kutatás legújabb eredményeiből.

A fény körülbelül 200 méteres mélységig hatol le a tengerben, ezután már az örökké sötét zóna következik, amelynek élővilágát az elmúlt években ötezer méteres mélységig vizsgálták. A hatalmas nyomású, fagyos mélységekben a kutatók összesen 17650 fajt azonosítottak, köztük rákokat, korallokat, tengeri csillagokat, világító medúzákat és olyan csöves férgeket, amelyek a tengerfenékből szivárgó olajjal táplálkoznak.

A mélytengeri lények táplálkozása alkalmazkodik élőhelyükhöz: vannak, amelyek az olajat és metánt lebontó baktériumokat hasznosítanak, mások alámerülő tetemeket fogyasztanak. Egyes fajok az elpusztult bálnák csontvázával táplálkoznak.

A napfény teljes hiányát egyes fajok saját fény kibocsátásával helyettesítik; a fényjelek a táplálékszerzésben és a szaporodásnál játszanak szerepet. Az akár kétméteres hosszt is elérő, kocsonyás testű, uszonyos polipok a mélység nagyobb élőlényei közé tartoznak, azonban az ő méretük is elmarad egyes medúzafajokétól, amelyek testhossza a kékbálnáét is meghaladhatja.

A kutatók a globális felmelegedésre utaló jeleket is találtak vizsgálódásuk során: ezek közé tartozik a víz melegedése és savasodása. Az utóbbit a légköri szén-dioxid elnyelése okozza.

A mélytengerek élővilágának feltérképezése a kilenc éve folyó nagyobb program, a Tengeri Életformák Számbavételének része (Census of Marine Life, COML). A várhatóan 2010 októberében lezáruló kutatásban 80 ország több mint 2 ezer tudósa vesz részt. A felmérés végén egy nagyközönségnek szóló ismeretterjesztő munka, egy szakmai köröknek szóló összefoglaló kötet, valamint egy biodiverzitást taglaló könyv megjelentetését tervezik.