Koronavírus adatok

2022. jan. 17.
Oltottak Kórházban Elhunytak Fertőzöttek
Piroska
-3 °C
5 °C

Ezeréves szemöldökcsipesz Japánból

2009.11.25. 14:25 Módosítva: 2009.11.25. 14:27
Középkori piperekészletet fedeztek fel Japánban egy asszony sírjában, aki valamikor a Heian-korszak (794-1192) legvégén élhetett a mai Hjógo prefektúra területén.

A Nisivaki közelében feltárt sírban 17 centiméteres vasollót és egy 8,5 centiméteres csipeszt találtak. Emellett 6 centiméteres agyag- és porcelántálkát is felfedeztek. A készletet egy 9 centiméter átmérőjű bronztükör tette teljessé.

"Nagyon nagy ritkaságnak számítanak az ősi japán kozmetikai eszközök" - hangsúlyozta a lelettel kapcsolatban Jamasita Siro, a prefektúra régészeti múzeumának közönségkapcsolati osztályvezetője. A felfedezés különösen becses annak fényében, hogy a leletek révén valami megtudható arról, hogy miként éltek a nők az ősi főváros falain kívül.

A szakemberek feltételezése szerint az asszony a korabeli elit tagja volt, esetleg egy olyan befolyásos személyhez tartozott, aki a Kiotóban élő földesúr megbízásából igazgatta az adott régiót.

A Magyar Nagylexikon szerint a Heian a középkori japán történelem kiemelkedő jelentőségű periódusa. A korszak kezdetét a források 794-re teszik, amikor a császári főváros Nara helyett Heiankjó (Kiotó) lett. Erre az időszakra tehető a császárok szerepének háttérbe szorulása, ebben a korban szilárdult meg a feudális földbirtokrendszer, de ez egyúttal a japán kultúra és művészet egyik virágkora is, amely az irodalomban, az építészetben és a festészetben egyaránt maradandó értékeket alkotott.  • Vennék
  • Hírek