Orsolya
7 °C
14 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Ezeréves szemöldökcsipesz Japánból

2009.11.25. 14:25 Módosítva: 2009-11-25 14:27:55
Középkori piperekészletet fedeztek fel Japánban egy asszony sírjában, aki valamikor a Heian-korszak (794-1192) legvégén élhetett a mai Hjógo prefektúra területén.

A Nisivaki közelében feltárt sírban 17 centiméteres vasollót és egy 8,5 centiméteres csipeszt találtak. Emellett 6 centiméteres agyag- és porcelántálkát is felfedeztek. A készletet egy 9 centiméter átmérőjű bronztükör tette teljessé.

"Nagyon nagy ritkaságnak számítanak az ősi japán kozmetikai eszközök" - hangsúlyozta a lelettel kapcsolatban Jamasita Siro, a prefektúra régészeti múzeumának közönségkapcsolati osztályvezetője. A felfedezés különösen becses annak fényében, hogy a leletek révén valami megtudható arról, hogy miként éltek a nők az ősi főváros falain kívül.

A szakemberek feltételezése szerint az asszony a korabeli elit tagja volt, esetleg egy olyan befolyásos személyhez tartozott, aki a Kiotóban élő földesúr megbízásából igazgatta az adott régiót.

A Magyar Nagylexikon szerint a Heian a középkori japán történelem kiemelkedő jelentőségű periódusa. A korszak kezdetét a források 794-re teszik, amikor a császári főváros Nara helyett Heiankjó (Kiotó) lett. Erre az időszakra tehető a császárok szerepének háttérbe szorulása, ebben a korban szilárdult meg a feudális földbirtokrendszer, de ez egyúttal a japán kultúra és művészet egyik virágkora is, amely az irodalomban, az építészetben és a festészetben egyaránt maradandó értékeket alkotott.